2014. május 23., péntek

VEGYSZERMENTES NAPTEJ

Az Európai Bizottság ajánlása szerint 2010-től a naptejeket úgy kell előállítani, hogy legalább 90 %-os fényvédő hatása legyen a káros UVA-sugarak ellen. Ezt természetesen csak kémiai vegyületekkel lehet elérni, ez egy natúr- vagy biokozmetikum esetében azonban megengedhetetlen. Tiltakozásuk jeléül a biokozmetikumokat gyártók kivonták a forgalomból a napozószereiket. Azonban otthon is keverhetünk magunknak és a családunknak az alábbi recept alapján.

HOZZÁVALÓK:

ZSÍROS FÁZIS:
Kb. 100 ml napozáshoz is jó bármilyen nekünk tetsző finomítatlan növényi olaj, vagy akár több olaj keveréke - én a következőket ajánlom: olívaolaj, kókuszolaj, pálmaolaj, avokádóolaj, lenolaj, repceolaj, napraforgó olaj. A három utóbbi nehezebben szívódik fel, csillogni fog utána a bőrünk, viszont ezáltal több sugarat tükröz vissza, azaz nagyobb fényvédelmet nyújt, ráadásul növelik a készítmény viszkozitását.

- kb. 2-3 evőkanál dióolaj (minél barnább a színe, annál jobb!) - aki szereti a jó bronzos színt, tehet belőle még többet, de akkor annyival kevesebb bázisolajat használjon!
- kb. 2-3 evőkanál körömvirágolaj vagy sárgarépaolaj
- kb. 10 csepp levendula illóolaj (nyugtató, gyulladásgátló, allergia ellenes)
- kb. 3 csepp menta illóolaj (nyugtató, hűsítő)
- 50 ml kakaóvaj

1.      Először enyhén meleg vízfürdőn olvasszuk fel a kakaóvajat.
2.      Keverjük össze a folyékony olajakat, majd ha felolvadt a kakaóvaj, vegyítsük össze a kettőt és jól keverjük el.
3.      Ha langyosra hűlt, akkor tegyük hozzá az illóolajokat.

VIZES FÁZIS:
- kb. 100 ml mészvíz, meszes víz vagy mésztej (gyógyszertárban kapható)

SZILÁRD FÁZIS
- kb. 1-2 csapott evőkanál titándioxid por - amely a fizikai fényvédelmet nyújtja. Hófehér érzékeny bőrűek 2 csapott evőkanállal, kevésbé érzékeny bőrűek 1 csapott evőkanállal tegyenek bele. Akinek már van alapszíne, vagy nem leégős típus, lecsökkentheti 1 kiskanálra az adagot, de akár el is hagyhatja.
- kb. 1 csapott evőkanál cinkoxid por (elhagyható) - gyulladásgátló, nyugtató, allergia ellenes, enyhe fizikai fényvédő. Csak nagyon érzékeny bőrűeknek kötelező beletenni. Erőteljes szárító hatása miatt nem javasolt belőle 1 csapott evőkanálnál több.

Vegyünk egy jól záródó - lehetőleg sötét - üveget, és egy tölcséren keresztül szórjuk bele a porokat, majd öntsük rá a mészvizet, és legvégül az olajat.

HASZNÁLAT ELŐTT ALAPOSAN FELRÁZANDÓ!!!
(Antal Vali után)


Kapcsolódó tartalom:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése