2022. február 26., szombat

LANOLIN – EGY RÉGI ISMERŐS

INCI: LANOLIN

MI  AZ A LANOLIN?

A lanolin (más néven gyapjúzsír vagy gyapjúviasz)  egy állati eredetű viasz,  amit a birkák faggyúmirigyei választanak ki. A szőrszálakat bevonva gyapjassá teszi az állatok bundáját és egy vízzáró réteget biztosít az időjárás viszontagságai ellen. Miután megnyírták a birkákat a gyapjút alaposan átmossák. A tisztítás során nyert zsír lanolinból áll, az állatok kültéri tartása miatt azonban különböző maradványokat is tartalmaz. A zsíros massza további tisztítását követően nyerik ki belőle a nyers lanolint, egy mézsárga, szúrós szagú, viaszos anyagot, ami észterekből, zsírsavakból és alkoholból épül fel. A nyers lanolint tovább tisztítják, fertőtlenítik, amíg „emberi fogyasztásra” alkalmassá nem válik.

ALLERGIZÁL VAGY NEM?

A 60-as években elterjedt az a nézet, hogy a lanolin allergizál, de ezt egy 2001-es kutatás alaposan megcáfolta. A kutatásban több mint 24000 tesztelő vett részt, és csupán 1.7% volt azok aránya, akik allergiások vagy érzékenyek voltak a lanolinra. Egyéni érzékenység természetesen előfordulhat, érdemes először egy próbát tenni. Az allergiás tünetekért nagy valószínűséggel az alkohol komponensei a felelősek.

TULAJDONSÁGAI

A lanolin gyógyszertári készítmények, kenőcsök és hagyományos krémek klasszikus összetevője. A lanolint tartalmazó krémek, balzsamok, kenőcsök nagyon könnyen felszívódnak a bőrbe és a készítmények más hatóanyagainak is segít a bőr mélyebb rétegeibe jutni. A lanolin bőrlágyító, erőteljes hidratáló, kisimítja a bőrt, konzisztencia növelő, hidroszkópikus (nedvesség megkötő) és higroszkópikus (nedvszívó).  A lanolin kiváló emulgáló képességgel rendelkezik, a saját súlyának a kétszeresét képes folyadékból megkötni.

ÖSSZETÉTELE:

A lanolin 96%-ban tartalmaz semleges észtereket, 3%-ban zsíralkoholokat, 1%-ban szabad zsírsavakat, és szénhidrogéneket. Ezeken belül tehát tartalmaz:

  • ergoszterolt, ami gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik,
  • sztearinsavat, palmitinsavat, amik sűrűséget adnak a készítményeknek,
  • montánsavat, cerotinsavat, ami a viszkozitást növeli,
  • ceril-, karil-, karnaubov-alkoholokat, amelyek jótékony hatással vannak a bőrre és fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkeznek.

FELHASZNÁLÁS:

    • száraz, zsírhiányos bőrre,
    • kirepedezett bőrre,
    • bőrpuhító krémekbe,
    • popsikenőcsökbe,
    • hidratáló krémekbe,
    • szappanokba,
    • hajápoló készítményekbe,
    • körömápolásra,
    • ránctalanító készítményekbe,
    • mellbimbó krémekbe,
    • sebgyógyító kenőcsökbe.

FIZIKAI ÉS KÉMIAI TULAJDONSÁGAI:

  • oldódik: olajban és alkoholban,
  • sztearin-alkohol hatóanyagai nem elszappanosítható vegyületek, így a lanolin a szappanok tápláló hatású hatóanyaga lehet (ki emlékszik a lanolinos babaszappanra? J ),
  • olvadáspontja: cc. 40fok,
  • nem pH és hőérzékeny, zsírfázissal melegíthető, de krémeknél a hűtés lassú legyen és a teljes kihűlésig keverni kell a készítményt,
  • jódszáma: 27,
  • INS 83,
  • elszappanosítási index KOH: 0,106,
  • elszappanosítási index NaOH: 0,076,
  • el nem szappanosodó frakció: cc. 3%.

ADAGOLÁSA:

    • V/O krémekbe 15-20%,
    • O/V krémekbe 2-3%,
    • szappanokba: 2-8% szuperfett.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése