2022. február 19., szombat

CITROMOS-KÖRÖMVIRÁGOS CSODABALZSAM

I LOVE KÖRÖMVIRÁG!

A körömvirágot  évszázadok óta használják az emberek. Nem túl igényes, ezen az éghajlaton is bármelyik kertben megterem. Használhatjuk frissen és szárított formájában is. Szinte nem is lehet felsorolni rengeteg jó tulajdonságát. Többek között sebgyógyító, hidratáló, sejtregeneráló. Erős hatású, de egyben nagyon gyengéd is, csecsemők és gyermekek bőrápolásában is igénybe vehetjük, beleértve a pelenka kiütések kezelését is. A körömvirág balzsam gyulladásgátló, antibakteriális, gombaölő  és fertőtlenítő hatású. A sebgyógyítás szempontjából a körömvirág egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy hatékonyan támogatja az érképződést, és különösen a hajszálerek növekedését. Ennek köszönhetően a körömvirággal kezelt bőrfelületen fokozódik a vérkeringés ami felgyorsítja a sebgyógyulást. Lényeges tulajdonsága még, hogy a körömvirág stimulálja a kollagénképződést. Ennek azért van jelentősége, mert a bőr szerkezete cc. 75%-ban kollagénből áll, a mátrixszerűen felépülő kollagén rostok feladata a bőr rugalmassá tétele, illetve a sebek összehúzása. A körömvirág képes jelentősen enyhíteni a különféle bőrirritációkat, viszketéscsillapító hatásának köszönhetően jól alkalmazható rovarcsípések, bőrfertőzések és napsugárzás okozta bőrégés esetén is. A krém hatóanyagai ápolják, puhítják és fiatalítják a bőrt.

CITROM ILLÓOLAJ

A citrom illó antiszeptikus, antivirális és méregtelenítő hatású. Feszesebbé teszi a szöveteket, puhítja és kisimítja a bőrt. Képes csökkenteni a bőr sejt- és szövetkárosodását. amelyet a szabadgyökök okoznak. Erős antioxidáns hatású. Hatékonyan csökkenti a ráncokat és a korral járó öregségi foltokat. Szuper sebfertőtlenítő.

HOZZÁVALÓK:

  • 90 gr körömvirág olaj,
  • 15 gr evőkanál finomítatlan kakaóvaj,
  • 30 gr reszelt méhviasz,
  • 90 gr desztillált vízzel készült, leszűrt körömvirág tea,
  • 25 gr aloe vera gél,
  • 10 csepp E-vitamin,
  • 10 csepp citrom illóolaj.

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A körömvirág olajat, a kakaóvajat és a méhviaszt olvasszuk fel gőz fölött. Amikor elkészült tegyük a hűtőbe és hagyjuk közepesen folyós állagúra hűlni.
  2. Amíg az olajkeverék hűl, a  körömvirágteát keverjük össze az aloe vera géllel.
  3. A lehűlt olajfázist tegyük egy turmixgépbe és kapcsoljuk közepes fokozatra.
  4. A folyadékfázist nagyon lassan és óvatosan kezdjük beleönteni a turmixgépbe. Minél több folyadék kerül a zsírfázishoz, a balzsam annál jobban besűrűsödik. Akkor jó, ha már a gép nehezebben keveri a krémet.
  5. Tegyük hozzá az E-vitamint és a citrom illóolajat is.
  6. Adagoljuk  üvegedényekbe az elkészült balzsamot.

Hűtőszekrényben 1 évig eláll.

TIPPEK, TRÜKKÖK

Ha túl sűrűnek találjuk a balzsamot, akkor használjunk kevesebb méhviaszt, ha túl lágynak, akkor többet.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése