2022. február 5., szombat

HIBRID VAGYIS VEGYES LÚGOZÁSÚ SZAPPANOK

HÁT EZ MEG MI FÁN TEREM?

Egyre több oldalon jelennek meg azok a szappan receptek, ahol a szappan készítéséhez NaOH-t IS és KOH-t IS használnak. Pedig nem egy teljesen új technikáról van szó, de úgy tűnik most megint divatba jött. Na de miért is használjunk kétféle lúgot? A vegyes lúgozás előnye, hogy elsősorban csökkenti a nyálkásságot, ragacsosságot azoknál a szappanoknál, ahol magas olajsav tartalmú olajakat (pl. olíva, napraforgó, földimogyoró, szezám, repce) használunk, másrészt pedig javítja azoknak a szappanoknak az oldhatóságát és ezzel együtt a  habzását, amelyek magas sztearin és palmitinsav tartalmú olajokból, zsírokból (pl. pálmazsír, disznózsír, faggyú)készülnek. Mindenképpen érdemes 100%-os olívaolaj szappanoknál, vagy borotválkozó szappanoknál, sószappanoknál használni. De a kísérletező kedvűek ne fogják magukat vissza. J

HOGYAN SZÁMOLJUK KI A SZÜKSÉGES LÚG MENNYISÉGET?

A legegyszerűbb módja, ha keresünk egy olyan SZAPPANRECEPT KALKULÁTORT, ami már képes a vegyes lúgozással készült szappanokhoz is kiszámolni a szükséges  mennyiségeket. Ilyen kalkulátort például ITT és ITT is találtok. Ezek angol nyelvű kalkulátorok, de nagyon jól használhatóak. Magyar nyelven pedig ITT keressétek. A biztonság kedvéért pedig le is írom, hogy hogyan lehet papíron kiszámolni a szükséges mennyiségeket.

1. Legelőször számoljuk ki, hogy a receptünkhöz mennyi NaOH-ra  lenne szükség, ha csak ezt az egyfajta lúgot használnánk. A lúg mennyisége függ a választott zsírok zsírsav összetételétől és súlyától. A különböző zsírok és olajok adott mennyiségének elszappanosításához adott mennyiségű lúg szükséges.  Ezt a elszappanosítási együttható (SAP) jelzi, hogy hány gramm NaOH ill. KOH szükséges 1 gramm olaj vagy zsír elszappanosításához. Minden olajnak és zsírnak megvan a saját SAP-ja. Példaképpen az édesmandula olaj SAP-ja (NaOH) esetében 0,139, ami azt jelenti, hogy 1 gramm mandulaolaj elszappanosításához 0,139 gr NaOH-ra van szükségünk. KOH esetében ez az érték (SAP) a mandulaolajnál 0.195. Azaz 1 gr mandulaolaj elszappanosításához 0,195 gr KOH szükséges.  DE! FIGYELEM!!!  Az olajok általában ml-ben vannak megadva, ezt át kell számolni grammba. Ez is minden olajnál más érték, de általában és megközelítőleg 1000 ml olaj súlya 900 gr. Egy jó kis táblázat a SAP értékekről ITT található.

2. Második lépésként számoljuk ki, hogy KOH-ból milyen mennyiségre lenne szükségünk, ha csak ezt az egyfajta lúgot használnánk. Pont úgy ahogy az előző pontban az NaOH-val kapcsolatban leírtam.

3. Ha pédául 70-30%-os lúgozást használunk (az NaOH javára), akkor a szükséges zsírok és olajok mennyiségét is 70-30%-ban osztjuk el és mérjük ki.

4. A két lúgot lehetséges egy oldatban kezelni, vagyis a folyadékban először fel kell oldani az NaOH-t, kicsit hagyni hűlni és utána hozzáadni a keverékhez a KOH-t! Ebben a fázisban kerül bele a keverékba a nátrium-laktát és a selyem, ha szerepel az összetevők között.

5. A továbbiakban pont úgy kell eljárni, mint minden más esetben a szappankészítésnél. Ez a technika használható CP,  HP és CPOP szappanoknál is.

FIGYELEM! A folyadék mennyisége általában a receptben használt olajok és zsírok mennyiségének cc. 30%-a. (Ez a kiinduló pont, ezt lehet módosítani speciális felhasználású vagy speciális technikával készült szappanok esetén. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése