2016. március 3., csütörtök

AROMATERÁPIÁS MASSZÁZSOLAJ - AYURVÉDIKUS ABHYANGHA MASSZÁZS OTTHON


Az abhyanga masszázst a masszázsok királynőjének tartják szerte a világon. Más masszázsoktól eltérően nem erős, gyúró jellegű masszázs, inkább simító, húzó, dörzsölő fogások sorozatából épül fel. Indiában úgy tartják, hogy a szépség és az egészség titka az életnedvek megfelelő keringésében és a salakanyagok rendszeres ürítésében rejlik. Ennek biztosításában játszik fontos szerepet a masszázs. Az abhyanga masszázst meleg olajjal végzik a teljes testen, de mint lentebb látni fogjuk, ezt a masszázst magunk is elvégezhetjük.
Elsősorban kimerültség, stressz, mozgásszervi bajok, álmatlanság. anyagcsere zavarok esetén ajánlott, de általános regeneráló és egészség megőrző hatása is kiemelkedő. Növeli az életerőt, kiegyensúlyozza a testet, nyugtatja az idegeket, növeli a testszövetek erejét és rugalmasságát, javítja a szellemi éberséget és serkenti a vérkeringést, elősegíti a különböző szervek helyes működését.

MASSZÁZSOLAJ HOZZÁVALÓK
-          40 ml hidegen sajtolt szezám olaj,
-          20 csepp édesnarancs illóolaj,
-          10 csepp szantálfa illóolaj.

ELKÉSZÍTÉSE
A szezámolajat egy sötét üvegcsébe töltjük és egyesével hozzáadjuk az illóolajokat. Sohasem szabad rázni, mindig csak keverjük!

ABHYANGA MASSZÁZS OTTHON

1. Töltsünk meg valamilyen kis műanyag edényt olajjal, majd helyezzük az olajjal megtöltött edénykét egy pohár vízbe néhány percig. Így tudjuk a legkönnyebben felmelegíteni.

2. Vegyünk egy kis adag olajat és kenjük testünkre. Kezdjük a fejen, majd haladjunk lefelé egészen a lábujjakig.

3. Tehát elsőként masszírozzuk fejbőrünket lassan, nyugodt mozdulatokkal. Körülbelül két perc elteltével haladjunk lejjebb, térjünk át a fülekre és az arcra kisebb körkörös mozdulatokat használva.

4. Ezután vegyük a vállakat szintén körkörösen masszírozva (a nők inkább a bal oldalukon, a férfiak inkább jobb oldalukon kezdjék). A felkart és az alkart hosszanti kézmozgással ápoljuk, de a könyöknél és a csuklónál térjünk át a körkörös mozdulatokra. A kézfejen is hosszabb mozdulatokat alkalmazzunk. Mikor az egyik karunkon befejeztük, ismételjük meg a másik kezen is.

5. Használjunk körkörös kézmozgást a mellkason és a has tájékán, a hátunkat pedig olyan mozdulatokkal, amivel el tudjuk érni. Lehetőleg fel-le haladó kézmozgással.

6. Ezt követően vegyük a lábakat. Az ízületeknél körkörös, míg a végtag fő részén hosszanti mozgást használjunk. A lábfej különös figyelmet érdemel, melyet következő bekezdés taglal.

LÁBFEJ MASSZÁZS

Lábfejünket egész nap használjuk, mégis gyakran ez testünknek az a része, melyre a legkevesebb figyelmet fordítjuk. A lábfej alapos átmasszírozása ezért nagyon fontos része az abhjangának. Lábfejünk masszírozása nemcsak lábfejünknek tesz jót, hanem egész testünket feltölti energiával. Növeli erőnket, kiegyensúlyozza az érzelmeket, és növeli a vér és a nyirokkeringést. Azáltal, hogy lábfejünkön található idegvégződéseket maszírozzuk, kioldjuk a stresszt és csökken a fájdalomérzet.

1. Először is alaposan mossuk meg lábfejünket szappannal és melegvízzel. Ezt követően törüljük szárazra, és üljünk át olyan kényelmes testtartásba, hogy könnyen elérjük azt.

2. Vigyük fel az olajat lábfejünkre.

3. Kezdjük el nyugodt mozdulatokkal dörzsölni kislábujjunkat

4. Folytassuk a második lábujjal.

5. Ezután finom nyomással dörzsöljük át az első ás a második lábujj közti részt.

6. Dörzsöljük át a harmadik és a negyedik lábujj között.

7. Masszírozzuk meg a nagylábujjat. Alaposan nyújtogassuk meg, a körömnek is minden oldalát dörzsöljük át.

8. Végül vegyük a sarkunkat és körkörös mozgással masszírozzuk meg, majd a boka izületet mindkét kézzel egyszerre körkörös mozgással az órajárásnak megfelelő irányú mozdulatokkal.

9. Ismételjük meg ugyanezt a másik lábfejünkön is.

Végezhetjük a lábmasszázst akár az este folyamán is heti néhány alkalommal, ezáltal egy kis szünetet adva lábunknak.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése