2016. március 17., csütörtök

TERMÉSZETES E-VITAMIN


 INCI: TOCOPHEROL (MIXED)

A VITAMINOKRÓL ÁLTALÁBAN
A vitaminok az emberi szervezet számára kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen szerves vegyületek. A vitaminokat nem kémiai szerkezetük, hanem biokémiai aktivitásuk szerint csoportosítják. Van olyan vitamin, amit az emberi szervezet képes előállítani, de van olyan is, amit nem. Ma 13 vitamint tart számon a tudomány. Vitaminokra van szükség ahhoz, hogy a szervezetben jelen lévő enzimek és hormonok megfelelően kifejthessék hatásukat. Ugyanakkor van néhány olyan vitamin is, amely antioxidánsként viselkedik, vagyis megköti a káros szabadgyököket. Az antioxidáns vitaminok közé tartozik az E-vitamin is. Alapvetően a vitaminokat két nagy csoportba oszthatjuk, vízben oldódó és zsírban oldódó vitaminokra. Az E-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik.

A TERMÉSZETES E-VITAMIN ÖSSZTÉTELE ÉS MŰKÖDÉSE
A természetes E-vitamin nyolc különböző tokoferolt és négy különböző tokotrienolt tartalmaz. Mindegyik rendelkezik egy ún. kromanolgyűrűvel, amely tartalmaz egy hidroxil csoportot. Az innen származó hidrogénatom köti meg a szabadgyököket. Rendelkeznek még egy ún. hidrofób oldallánccal is, amely lehetővé teszi az élő szervezetben a sejtmembránokon való átjutást. A tokoferoloknak és tokotrienoloknak létezik alfa, béta, gamma és delta formája is, mindegyiknek egy kicsit eltérő a biológiai hatása. A legerősebb antioxidáns hatása az alfa-tokoferolnak van, a legkomplexebb hatást mégis akkor érjük el, ha természetes (növényi olajból származó) E-vitamin mixet alkalmazunk, amiben együtt található meg az összes tokoferol és tokotrienol.

KÉMIAI/FIZIKAI JELLEMZŐK
Kémiai képlete: C29H50O2.
Megjelenése: közepes sűrűségű olajos, sárgás színű folyadék, enyhe, jellegzetes illattal.
Sűrűsége: 0,95 gr/cm3.
Forráspontja: 200-220 C0.
Olvadáspont: 2,5-3,5 C0.
Zsírban, alkoholban oldódik, vízben nem.
Fény- és hőérzékeny!!!
1 ml kb. 33 csepp.

TULAJDONSÁGOK
-       erős antioxidáns,
-       gyulladásgátló hatású,
-       hámképző, bőrregeneráló,
-       öregedésgátló,
-       ráncmegelőző,
-       rugalmasító,
-       stabilizáló (gátolja az olajok/zsírok avasodását),
-       véd a káros UV sugarak ellen,
-       sejtmegújító hatású,
-       segít fenntartani a bőr hidratáltságát, nedvesség megkötő.

ALKALMAZÁSOK
-       minden olyan készítménybe, amely olajat/zsírt tartalmaz,
(krémek, emulziók, kenőcsök, balzsamok, ajakápolók, szérumok, naptejek stb.)
-       minden bőrtípusra, de különösen száraz és érett bőrre,
-       égési sebekre,
-       ekcéma elleni készítményekbe,
-       napvédő, napozás utáni készítményekbe,
-       hajápoló készítményekbe,
-       sminkkészítményekbe,
-       anti-aging készítményekbe,
-       hidratáló krémekbe,
-       vízhiányos bőrre,
-       oxidációra hajlamos olajat/zsírt tartalmazó készítményekbe,
-       oxidációra hajlamos olajak avasodásának megelőzésére.

ADAGOLÁS
1.    HATÓANYAGKÉNT: 0,1-1 % a készítés végső fázisában, HIDEGEN!
2.    ANTIOXIDÁNSKÉNT: 0,05-0,2 %.
3.    NAPVÉDŐ KÉSZÍTMÉNYEKBE: 3-5%

FELDOLGOZÁSA
Zsírban, alkoholban oldódik. Fény- és hőérzékeny, melegítés hatására bomlik, ezért csak a már langyosra hűlt készítményekhez adagoljuk. E-vitamin tartalmú olajokat max. 65-800-on melegítsük és törekedjünk gyorsan visszahűteni, mivel az E-vitamin bomlása 500 felett jelentősen növekszik.

TARTÓSÍTÁS  E-VITAMINNAL
Az oxidációra érzékeny olajak felhasználhatóságát akár 3-6 hónappal!!! is meg tudjuk hosszabbítani, ha közvetlenül az olaj eredeti tartályába E-vitamint adagolunk. (0,05-0,2 %)
VIZES KÉSZÍTMÉNYEKBEN NEM HELYETTESÍTI A TARTÓSÍTÓSZERT!!!

TÁROLÁSA
Száraz, hűvös helyen, légmentesen lezárva, fénytől óvva.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése