2015. március 24., kedd

TITÁNDIOXID – RÉGI ANYAG, ÚJ VITA: MÉRGEZŐ VAGY BIZTONSÁGOS?

(INCI: TITANIUM DIOXIDE, CI-77891, E-171, TiO2)

A titán a Föld 9. leggyakoribb eleme, a földkéreg 0,63 %-át kiadó átmenetifém. Gyakorisága ellenére csak a XVIII. század végén fedezte fel Klaproth, német vegyész, akinek a nevéhez fűződik még az urán és a cirkónium megtalálása is. Az új elemet a mitológiai Titánokról nevezte el. ATitánok Gaia és Uranosz gyermekei voltak, az istenek második nemzedéke, az őserő megtestesítői.
A titán a természetben oxidok formájában fordul elő, legfontosabb vegyülete a titándioxid. Három módosulata ismert a rutil, az atanáz és a brookit. Mindhárom kristályszerkezetű ásvány. A kereskedelmi forgalomban leginkább a rutillal találkozhatunk. A természetben a titándioxidok általában színesek a bennük található szennyeződések miatt., ezért csak tisztítás után alkalmazhatóak. Titán gőzéből is előállítható 700 fokon, vagy titándioxid-hidrát vízmentesítésével.

JELENTŐSÉGE ÉS FELHASZNÁLÁSA
A titándioxid nagyon magas törésmutatóval rendelkezik, visszaveri és szétszórja a fényt. Felhasználják az élelmiszeriparban, gyógyszeriparban, festékgyártásnál, papírgyártásnál, nem utolsó sorban pedig pigmentként, töltőanyagként vagy UV szűrőként különféle kozmetikai szerekben.

KÉMIAI/FIZIKAI JELLEMZŐI
Fehér színű kristályos anyag.
Megjelenési formája: fehér por.
Olvadáspontja: 1870 C.
Forráspontja: 2972 C.
Sűrűsége: 4,23g/cm3.
Törésmutatója: 2,9.
Oldhatóság: vízben, olajban nem oldódik, olajos ill. vizes közegben diszpergálható.
Savas és lúgos közegben is stabil.

TULAJDONSÁGAI:
-          fényvisszaverő,
-          mattító,
-          fehérítő,
-          tapadást javító,
-          UV-védő hatású.

ALKALMAZÁS:
-          napfényvédő készítményekbe,
-          sminkszerekbe,
-          alapozókba,
-          korrektorokba,
-          szappanba,
-          púderekbe,
      -          rúzsokba.

NANO VAGY NEM NANO? VESZÉLYES VAGY NEM?
Az utóbbi időben egyre több írás kering az interneten arról, hogy a titándioxid veszélyes anyag, jogos aggodalmat keltve az olvasókban. De mi az igazság?
Normális esetben a titándioxid szemcsék mérete 200-300 nm, vagyis 0,2-0,3 mikron. Az utóbbi néhány évtized technológiai fejlődése azonban lehetővé tette, hogy a különféle ásványi anyagokat korábban elképzelhetetlen méretűvé mikronizálják ún. nanotechnológiával. A nanosz görög eredetű szó, jelentése törpe. Ha mértékegységekről beszélünk, akkor a „nano” előtag azt jelenti, hogy az utána következő mértékegység az alapegység egymilliárdod része. Pl. 1 nanométer (nm) = 10-9 méter. Így aránylik 1 cm 10 000 km-hez. (Összehasonlításul: az atomok mérete 0,1-0,5 nm, a hajszál vastagsága 80 000 nm.)

Az alábbi táblázatban a pigmentszemcsék méretei láthatóak osztályozva.

Pigmentszemcsék osztályozása méret szerint
Részecskeméret
Mérés
Durva
Kevesebb, mint 10 mikron
Finom
Kevesebb, mint 2,5 mikron
Ultrafinom (nanorészecskék)
Kevesebb, mint 0,1 mikron vagy 100 nanométer
etcgroup.org

A problémát az okozza, hogy egyrészt a nano méretű részecskék behatolhatnak a bőrön keresztül az emberi szervezetbe és ott sejtszinten egésségkárosító hatással vannak. Másrészt az ultrafinom részecskék belélegezve a tüdőhólyagocskák gyulladását okozzák, ami tüdőfibrózishoz vezethet. A titándioxidnak ún. fotokatalikus hatása van, vagyis a pigmentek fény hatására a szerves részecskéket lebontják. Ezzel nincs is addig baj, amíg ezt nem az emberi szervezetben teszik. Dr. Kiss Borbála Katalin doktori értekezésében részletesen ír arról, hogy kísérletet végeztek annak megállapítására, hogy a nanoszemcsés titándioxid bejuthat-e a bőrön keresztül az emberi szervezetbe, és ott milyen hatást fejt ki. A kísérlet a következő eredménnyel zárult. Egyszerűsítve írom le. Elvileg a bőrön keresztül nem kerülhet be a szervezetbe nanoszemcsés titándioxid. DE!!! Ha bármilyen sérülés található a bőrön vagy akárcsak fel van ázva (ami pl. strandon könnyen előfordulhat), már NEM biztonságos a nanoszemcsés változat használata. Ezzel az eredménnyel egybecseng a Biokontroll Hungária állásfoglalása is, miszerint a nanorészecskéket tartalmazó termékek használata nem biztonságos, mivel az eredeti anyag jellemzői megváltozhatnak, a mikrorészecskék újfajta kémiai, fizikai és elektronikai tulajdonságokra tehetnek szert. A részecskék apró méretükből kifolyólag abnormális mértékben képesek oldódni, így átjutni pl. a sérült bőrön keresztül az emberi szervezetbe, és ott testünk bármely pontját elérni, ahol a rendkívűl bonyolult biokémiai folyamatokat előre nem látható módon befolyásolhatják, meghatározhatatlan egészségügyi hatásokat kiváltva.

TANULSÁG
Mindig nagyon figyeljünk oda, hogy milyen terméket vásárolunk. A titándioxid nem nanoszemcsés változatát nyugodtan lehet használni, a NANOSZEMCSÉSTŐL viszont ÓVAKODJUNK.
(Ez persze MINDEN NANOSZEMCSÉS TERMÉKRE VONATKOZIK!!!)
Ez nem a reklám helye, ezért írom le, hogy – többek között – a L’Oreal, a Johnson & Johnson és az Estee Lauder termékeiben is gyakorta előfordul, hogy nanoszemcsés titándioxidot alkalmaznak abból a célból, hogy a hatóanyagokat?!? a bőr minél mélyebb rétegébe juttassák.
Ezzel szemben pl. az Ilcsi és a Hauschka termékekben a titándioxid normál szemcsés változatát használják.

ADAGOLÁSA
Szappanok fehérítéséhez (olajtól függően) 1-2 kávéskanál/kg, lehetőleg ricinusban, glicerinben vagy más, pl. a túlzsírozáshoz használt olajban jól elkeverve.
Napfényvédő készítményekbe, sminkszerekbe, púderekbe, rúzsokba alapozókba, korrektorokba 1-25 %.

TÁROLÁSA
Száraz, nedvességtől védett helyen lezárva.

BIZTONSÁG
Nem irritáló.

TIPPEK, TRÜKKÖK:
Az, hogy egy termékben a titándioxid vajon nanoszemcsés-e, úgy állapíthatjuk meg, hogy egy keveset kenjünk a kézfejünkre, majd a felszívódás után tartsuk a kezünket a fény felé. Ha apró, csillámos kis szemcséket látunk, akkor nem nano.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése