2015. március 26., csütörtök

SZAPPAN SZÍNEZÉSE TITÁNDIOXIDDAL

A natúr szappanok színe a választott olajaktól függően a halvány sárgától a barnás vagy akár zöldes színig terjedhet. De mit tehetünk, ha fehér színű szappanra vágyunk? A megoldás a titándioxid. Hófehérre fest, mivel magas a törésmutatója. (A titándioxidnál magasabb törésmutatója csak a gyémántnak van.) Tehát a titándioxid gyönyörű fehér színt ad a szappannak, de akkor is kiválóan használható, ha több rétegben többféle színt használunk egyszerre, mert nem „vérzik”, vagyis a szín nem szivárog át másik színrétegbe.

TULAJDONSÁGAI:
A titándioxid nagyobb szemcsés változatai olajban, a kisebb szemcsés változatai vízben diszpergálódnak jobban. Valójában nem is a szemcseméret határozza azonban meg, hogy melyik típus milyen közegben keverhető el jobban, hanem az, hogy a az adott titániumdioxid fajta milyen és mennyi ásványi anyagot tartalmaz. Azok a fajták, amelyekben több a só, vízben könnyebben diszpergálódnak, a kevesebb sót tartalmazó fajták pedig az olajjal toleránsabbak.

HATÁSA:
-          fehérít,
-          sötétebb pigmentekkel keverve gyönyörű pasztell árnyalatot ad,
-          kis mennyiségben más, sötétebb pigmentekhez keverve „frissíti”, élénkíti a színt,
-          ÉS VIGYÁZAT!!! gyorsítja a kötést, vagyis hamarabb szilárdul meg a massza.

HASZNÁLATA:
A titándioxidot soha ne keverjük por formában a masszához, mert csomósodásra hajlamos. Még ha szabad szemmel nem is látható a szappankészítés közben, az érés után a szappanban kis fehér pöttyöket fogunk látni. Ez a minőségre nincsen hatással, de esztétikailag rontja a terméket. Érdemes mindenképpen egy ún. titánpasztát készítenünk. Ez azt jelenti, hogy használat előtt a titándioxidot alaposan keverjük el egy kevés növényi glicerinben vagy olajban. Legjobb erre a ricinus, de választhatjuk a túlzsírozásra is használandó olajat.
A titánpasztát vagy a szalagfázisnál adagoljuk a szappanmasszához, vagy pedig a zsírfázishoz keverjük, mielőtt még a lúgos keveréket hozzáadnánk. A titándioxidot (vízben diszpergálhatót) a lúgos keverékbe is vegyíthetjük, de ilyenkor is először egy kisebb mennyiséghez adjuk hozzá.
A titándioxiddal színezett szappanok az érés során még világosodnak.

ADAGOLÁSA:
Általában 1-2 kávéskanálnyi 1 kg zsírfázishoz, függ a receptben szereplő olajok és más összetevők színétől is.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése