2015. március 25., szerda

RÚZS KÉSZÍTÉSE HÁZILAG

A receptben megadott mennyiségből kb. 5-6 darab rúzst tudunk elkészíteni.
Az alapmasszát nagyobb mennyiségben is elkészíthetjük, hűtőszekrényben 6 hónapi eláll.
Ha használni akarjuk, csak olvasszuk fel a szükséges mennyiséget, keverjük hozzá a színes pigmentet és öntsük formába.

ZSÍRFÁZIS
HOZZÁVALÓK
-          12 gr ricinus,
-          6 gr csipkebogyó olaj esetleg mandulaolaj,
-          6 gr jojoba olaj,
-          3 gr fehér méhviasz,
-          1,5 gr karnauba viasz,
-          10 csepp E-vitamin,
-          10 csepp glicerin.

ELKÉSZÍTÉS
  1. A ricinust, a jojoba olajat, a csipkebogyó olajat és a viaszokat gőz fölött olvasszuk egybe.
  2. A végén csepegtessük bele a keverékbe az E-vitamint és a glicerint.

SZÍNEZÉK
A legalkalmasabbak erre a célra az ásványi pigmentek. Színtartóak és megfelelően fednek.
A színkeverés szabályait betartva szinte bármilyen árnyalat kikeverhető. 
Világosabb árnyalatokat titándioxid hozzáadásával tudunk megalkotni. A porokat kávédarálóban keverjük homogénné. Ha netalántán nincs otthon ilyen masinánk, akkor a pigmenteket tegyük egy  zacskóba és abban rázogassuk, dörzsölgessük addig, amíg elérjük a megfelelő állagot.

1 rúd rúzshoz szükségünk van 5 gr zsírfázisra és kb. 2 gr színezékre.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése