2016. február 26., péntek

A KASZTÍLIAI (100 %-OS OLÍVA OLAJ) SZAPPAN TITKAI, + 3 ALAPRECEPT


A szappan kézműipar létrejötte Európában a XII. századra tehető. Ebben az időben jöttek létre az első szappanfőző műhelyek Angliában, a mai Olaszország, Franciaország és Spanyolország területén. A leghíresebb szappanfőző vidékek közé tartozott a spanyolországi Kasztília. A kasztíliai szappan hagyományosan 100 % -ban olíva olajból készül. A tiszta olíva olajból készült szappanok egészen kiváló bőrápoló tulajdonságokkal rendelkeznek.

ELŐNYEI:
-          az olíva olaj magas E-vitamin tartalmú, ez hatékonyan segíti a bőr regenerálódását,
-          puhává, selymessé teszi a bőrt,
-          remekül hidratál,
-          érzékeny, száraz bőrűeknek ideális választás,
-          az ekcémás tüneteket enyhíti,
-          csecsemőápolásra is biztonságosan alkalmazható.

AMIT ÉRDEMES TUDNI AZ OLÍVA OLAJ SZAPPANOKRÓL
1.    Az tisztán olíva olajból készült szappanokkal kapcsolatban gyakran felmerül, hogy NEM HABZANAK  igazán jól. Ez így nem egészen igaz. Az olíva szappanok érési ideje sokkal hosszabb, mint a többféle olajból készült szappanoké, optimális esetben 6-8 hónap
(akár 1 év!!!) is lehet. Minél tovább érleljük, annál jobb lesz a habzása, tehát érdemes türelemmel várni.
2.    Sokan ódzkodnak az olíva szappanoktól, hogy azok NYÁLKÁSAK, ragadósak. Itt is kulcsfontosságú az érlelési idő. Minél tovább tart, annál kevésbé lesz nyálkás és ragadós.
3.    HOSSZÚ IDEIG TART, amíg a massza elkezd SŰRŰSÖDNI a lúg és a felmelegített olaj elegyítésénél. Ennek az az oka, hogy az olíva olaj túlnyomó részt telítetlen zsírsavakat (olajsav 65-80% és linolsav 7-16%) tartalmaz, és csak nagyon lassan hozza létre a szükséges feszültséget a vízzel, lassan reagál a lúggal. Türelem!
4.    Miután a masszát a formába öntjük, legalább 48-72 órára (vagy akár 1 hétre is!!!) szükség lesz, hogy MEGKEMÉNYEDJEN. Ennek ugyancsak az az oka, hogy az olíva olajnak magas a telítetlen zsírsav tartalma.

TIPPEK ÉS TRÜKKÖK OLÍVA SZAPPAN KÉSZÍTÉSÉHEZ

1.    AZ OLAJ ÉS LÚGOS FOLYADÉK ELEGYEDÉSI IDEJÉNEK LERÖVÍDITÉSE:
- vegyük le a folyadék arányát a szokásos 38 %-ról 35 %-ra,
- bizonyos illóolajak vagy adalékok (pl. agyag) gyorsíthatják a folyamatot.
2.    HABZÁS JAVÍTÁSA
- volt már szó a megfelelő ideig tartó érlelésről,
- lehetőség szerint használjunk lágy vizet a szappankészítéshez,
- a folyadékhoz adagolt cukor ugyancsak javítja a habzást (pl. tejfélék, méz, 2 tk cukor),
- 5 % olívaolajat helyettesíthetünk 5 % ricinus olajjal.
3.    NYÁLKÁSSÁG CSÖKKENTÉSE
- max 3 % méhviasz hozzáadása ( a forró olajba olvasszuk bele),
- 1 és ½ teáskanál sót tegyünk a lúgoldatba.
4.    MEGKEMÉNYEDÉS FELGYORSÍTÁSA
- Használhaunk nátriumlaktátot max 1 %- ban.

ALAP RECEPT 1.
- 1000 ml olíva olaj,
- 350 gr desztillált víz,
- 128 gr NaOH.

ALAPRECEPT 2.
- 1000 ml olíva olaj,
- 250 gr desztillált víz,
- 130 gr NaOH.

ALAPRECEPT 3.
- 100 % olíva olaj,
- 30 % desztillált víz,
- 12,6 % NaOH.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése