A
szappan kézműipar létrejötte Európában a XII. századra tehető. Ebben az időben
jöttek létre az első szappanfőző műhelyek Angliában, a mai Olaszország,
Franciaország és Spanyolország területén. A leghíresebb szappanfőző vidékek
közé tartozott a spanyolországi Kasztília. A kasztíliai szappan hagyományosan
100 % -ban olíva olajból készül. A tiszta olíva olajból készült szappanok
egészen kiváló bőrápoló tulajdonságokkal rendelkeznek.
ELŐNYEI:
-
az
olíva olaj magas E-vitamin tartalmú, ez hatékonyan segíti a bőr regenerálódását,
-
puhává,
selymessé teszi a bőrt,
-
remekül
hidratál,
-
érzékeny,
száraz bőrűeknek ideális választás,
-
az
ekcémás tüneteket enyhíti,
-
csecsemőápolásra
is biztonságosan alkalmazható.
AMIT
ÉRDEMES TUDNI AZ OLÍVA OLAJ SZAPPANOKRÓL
1.
Az
tisztán olíva olajból készült szappanokkal kapcsolatban gyakran felmerül, hogy NEM HABZANAK igazán jól. Ez így nem egészen igaz. Az olíva szappanok érési
ideje sokkal hosszabb, mint a többféle olajból készült szappanoké, optimális
esetben 6-8 hónap
(akár 1
év!!!) is lehet. Minél tovább érleljük, annál jobb lesz a habzása, tehát
érdemes türelemmel várni.
2.
Sokan
ódzkodnak az olíva szappanoktól, hogy azok NYÁLKÁSAK, ragadósak. Itt is
kulcsfontosságú az érlelési idő. Minél tovább tart, annál kevésbé lesz nyálkás
és ragadós.
3.
HOSSZÚ IDEIG TART, amíg a massza elkezd SŰRŰSÖDNI a lúg és a felmelegített olaj elegyítésénél.
Ennek az az oka, hogy az olíva olaj túlnyomó részt telítetlen zsírsavakat
(olajsav 65-80% és linolsav 7-16%) tartalmaz, és csak nagyon lassan hozza létre
a szükséges feszültséget a vízzel, lassan reagál a lúggal. Türelem!
4.
Miután
a masszát a formába öntjük, legalább 48-72 órára (vagy akár 1 hétre is!!!) szükség
lesz, hogy MEGKEMÉNYEDJEN. Ennek ugyancsak az az oka, hogy az olíva olajnak
magas a telítetlen zsírsav tartalma.
TIPPEK
ÉS TRÜKKÖK OLÍVA SZAPPAN KÉSZÍTÉSÉHEZ
1.
AZ
OLAJ ÉS LÚGOS FOLYADÉK ELEGYEDÉSI IDEJÉNEK LERÖVÍDITÉSE:
-
vegyük le a folyadék arányát a szokásos 38 %-ról 35 %-ra,
-
bizonyos illóolajak vagy adalékok (pl. agyag) gyorsíthatják a folyamatot.
2.
HABZÁS
JAVÍTÁSA
-
volt már szó a megfelelő ideig tartó érlelésről,
-
lehetőség szerint használjunk lágy vizet a szappankészítéshez,
-
a folyadékhoz adagolt cukor ugyancsak javítja a habzást (pl. tejfélék, méz, 2
tk cukor),
-
5 % olívaolajat helyettesíthetünk 5 % ricinus olajjal.
3.
NYÁLKÁSSÁG
CSÖKKENTÉSE
-
max 3 % méhviasz hozzáadása ( a forró olajba olvasszuk bele),
-
1 és ½ teáskanál sót tegyünk a lúgoldatba.
4.
MEGKEMÉNYEDÉS
FELGYORSÍTÁSA
-
Használhaunk nátriumlaktátot max 1 %- ban.
ALAP
RECEPT 1.
-
1000 ml olíva olaj,
-
350 gr desztillált víz,
-
128 gr NaOH.
ALAPRECEPT 2.
-
1000 ml olíva olaj,
-
250 gr desztillált víz,
-
130 gr NaOH.
ALAPRECEPT 3.
-
100 % olíva olaj,
-
30 % desztillált víz,
-
12,6 % NaOH.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése