2014. június 6., péntek

KAKAÓVAJ AZ EGÉSZSÉGÉRT

A kakaóvajat mindenki ismeri. Ahhoz a korosztályhoz tartozom, akik süldő korukban még a gyógyszertárban (olcsón!!!) megvásárolt isteni, csokoládé illatú kakaóvajjal barnultak a nyári szünetekben. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, a kakaóvaj ma már szinte luxuscikknek számít, de tegyük hozzá, hogy hatásában is luxus.

A kakaófa eredetileg valószínűsíthetően az Amazonas és Orinoco folyókat övező trópusi öserdők mélyéről származik. A kakaófa termése, kb. 15-25 centiméteres, hosszúkás, gyönyörű piros-sárga gyümölcs. A termés húsában több sorban elhelyezkedő magok, azaz kakaóbabok vannak, melyek kb. 50% kakaóvajat tartalmaznak. Az aztékok és a maják már időszámításunk előtt 3500-ban termesztették, ismerték jótékony hatásait, sőt annyira becsben tartották, hogy a kakaóbab még fizetési eszközként is szolgált.


Kiváló tulajdonságokkal rendelkező kozmetikai (és csokoládé !!! ) alapanyag. Magas polifenol- fitoszterol- és E-vitamin tartalmának köszönhetően a kellemes aromájú kakaóvaj egy sor jótékony hatást fejt ki az emberi szervezetre akár külsőleg, akár belsőleg használva.


A kakaóvaj számtalan kozmetikai készítményben megtalálható: testápoló krémek, tusfürdők, kézkrémek, pakolások, szappanok, ajakbalzsamok, samponok hatóanyagaként. Szobahőmérsékleten kemény, sárgás színű anyag, 35 fok felett vagy emberi bőrrel érintkezve megolvad.

Előnyös tulajdonságai:
-          hatóanyagai táplálják a bőrt,
-          bőrnyugtató, hidratáló hatás,
-          rugalmassá teszi a bőrt,
-          magas antioxidáns tartalma miatt késlelteti az öregedést,
-          serkenti a kollagén termelést,
-          erősíti a bőr regenerálódási képességét,
-          elősegíti az egyenletes, szép barnulást (faktorszáma 5-6!!!)

A kakaóvaj bármilyen bőrtípusra alkalmazható, de legfőbb ápolója a száraz, ráncosodó, érett bőrnek.

Használhatjuk:
-          tápláló krémekbe, balzsamokba,
-          éjszakai krémekbe,
-          bőrvédő krémekbe,
-          napozáshoz használt szerekbe,
-          testápolókba, testvajakba,
-          narancsbőr elleni készítményekbe,
-          sérült szerkezetű bőrre, striákra, terhességi csíkokra,
-          erősen károsodott bőrre,
-          smink készítményekbe,
-          dezodorokhoz,
-          ajakápoló stiftekhez, rúzsokhoz,
-          szappanba,
-          masszázshoz használt készítményekbe,

 A kakaóvaj egyes híresztelésekkel ellentétben és az én tapasztalataim szerint nem szívódik fel olyan könnyen, de hatását tekintve tényleg nagyszerű, az illatáról nem is beszélve. Arcápoláshoz más olajokkal, zsírokkal kombinálva, elsősorban éjszakai krémekbe ajánlom, mivel a kakaóvaj segítségével az egyéb hatóanyagok is mélyebben fel tudnak szívódni a bőrben. Balzsamokba, testápolókba, naptejekbe, dezodorokba ajakápoló szerekbe bátran lehet alkalmazni.

Sütéshez-főzéshez is nagyon finom. A benne lévő flavonoidok segíthetnek a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésében és megelőzésében. Nem véletlenül tekintették gyógyszernek évezredeken keresztül. A kakaót afrodiziákumként is számon tartják.
A kakaó – és a belőle készített csokoládé – javítja a közérzetet és hangulatjavító hatású, hiszen fogyasztása az endorfin („boldogsághormon”) kiválasztását serkenti.
Első hallásra talán meglepő, de a kakaó nagyobb mennyiségben tartalmaz magnéziumot, rezet, foszfort és káliumot, de cink és vas is található benne.



Kapcsolódó tartalmak:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése