(INCI: ARGANIA
SPINOZA)
Marokkó
dél-nyugati partvidékén, az Atlasz hegység lábánál él egy 25 millió éves,
őskori fafajta, az argánfa. 8-10
m magasra nő, és több száz évig is elél. Az Amazigh
berber kultúrában az argánfa fontos szerepet játszik, az élet fájának is
nevezik. Szent fának tartják, az egészség, az erő és az örökkévalóság
szimbólumának.
Minden
falunak megvan a maga fája, ami megvédi az ott lakó embereket a természeti
csapásoktól, a betegségektől és a gonosz erőktől. Vallási szertartások és
családi ünnepek fontos szereplője. .
Göcsörtös,
tüskés ágain csonthéjas termés nő, az argándió. Az argánfát nem lehet
telepíteni vagy ültetni, csak vadon nő, Marokkó egy adott régiójában, a
Souss-Massa fennsíkon. A területet az UNESCO 1998-ban bioszféra rezervátumnak é
nyilvánította. A dió szüretelése és feldolgozása a berber asszonyok feladata,
még ma is legtöbbször hagyományos úton történik. A tradicionális kitermelés
hosszú és fáradságos munka.
A dió
betakarítása nem egyszerű feladat a tüskés ágakról. Régebben hallani lehetett
olyasmiről, hogy ebben a kecskék nagy igyekezettel segítenek. A kecske rajong
ezért az olívabogyóra emlékeztető, kesernyés gyümölcsért, képes még a fára is
felmászni érte. Akrobatákat megszégyenítve egyensúlyozik az ágakon, és dézsmálja
a termést. A dió húsát megemészti, de a mag sértetlenül halad át a
tápcsatornáján... Az igazság az, hogy ma már a szüreti időszakban ezen a
vidéken nem lehet legeltetni.
Tehát
először is betakarítják a termést, lefejtik a megszáradt burkot, majd kövek
között péppé zúzzák, megpörkölik és összekeverik vízzel. A masszából az olajat
sajtolással nyerik ki. A hozam nem túl magas, 100 kg dióból, 10-12 órányi
kézimunkával lehet 1 liter
olajat kinyerni.
Manapság –
VI. Mohammed királynak köszönhetően – a fair trade alapokon működő
szövetkezetek is kezdenek egyre jobban elterjedni. A szövetkezetek a hatóságokkal
együttműködve ökoszisztémát védő, erdőgazdálkodási programokba fogtak, és a
berber asszonyoknak jobb munkakörülményeket és méltányos bért biztosítanak.
Az igazi,
hagyományosan előállított argánolaj opálos, sárgásbarna színű, jellegzetes fás-füstös-mogyorós
illatú (nem mindenki szereti), gyorsan felszívódik, nem hagy ragacsos, olajos
érzetet.
Napvédő
hatása is ismert, természetes 5-ös faktorszámnak fele meg.
ÖSSZETÉTELE:
- olajsav 44-48 %
-
linolsav
31-35%
-
palmitinsav
10-15 %
-
sztearinsav
5-6%
-
arachinsav
0,4-0,5%
-
eikozensav
0,3-0,4%
-
erukasav
0,2-0,3%
-
mirisztinsav
0,1-0,2 %
-
palmitoleinsav
0,1-0,2%
-
behénsav
0,1-0,2 %
-
polifenolok,
-
E-vitamin
(60-90 mg/100gr),
-
karotinoidok,
-
szterinek
-
triterpén
alkoholok,
-
szénhidrogének.
TULAJDONSÁGAI:
- kiváló
regeneráló,
-
jó
hegesítő,
-
késlelteti
a bőr öregedését, ránctalanító hatású,-
-
tápláló,
revitalizáló,
-
antioxidáns,
-
fenntartja
a bőr feszességét, rugalmasságát,
-
sebgyógyító,
-
halványítja
a pigmentfoltokat,
-
simító
hatás,
-
gyulladáscsökkentő,
-
véd
a szabadgyökök ellen,
-
antimikrobális
hatás.
ÁLTALÁNOS
FELHASZNÁLÁS:
- bármely
bőrtípusra,
-
különösen
jó száraz bőrre,
-
vízhiányos
bőrre,
-
érett
bőrre,
-
ekcémás
bőrre,
-
pikkelysömörre,
-
bőr
feszességének visszanyerése,
-
repedezett,
sérült bőrre,
-
érzékeny,
gyulladásos bőrre,
-
sebhelyekre,
hegekre,
-
striák,
terhességi csíkok kezelésére,
-
ráncos
bőrre, mimikai ráncok simítása.
-
szemkörnyék
ápolása,
-
napégés
utáni regenerálásra,
-
haj-
és körömápolásra,
-
kiváló
masszázsolaj,
-
tisztítja
az aknés bőrt,
-
védi
a bőrt a kiszáradástól,
-
bőr
faggyútermelésének szabályozása,
-
csökkenti
a narancsbőr tüneteit,
-
csecsemőápolás.
FELHASZNÁLÁSA
SZAPPANBA:
Leginkább túlzsírozásra
használhatjuk, mivel egyike a legdrágább olajoknak.
Stabil,
gazdag habzás.
ADAGOLÁS:
Bázisolajként:
20-30 %
Exta
zsírozásnál: 5-10 %
TÁROLÁSA:
Oxidációnak
ellenálló. Szobahőmérsékleten (25C alatt), nedvességtől és
fénytől védve., levegőtől elzárva.)
Eltarthatóság:
felbontástól 6 hónap
BIZTONSÁG:
nem irritáló, nem érzékenyítő.,
HASONLÓ ÖSSZETÉTELŰ OLAJAK: szezámolaj, rizskorpa olaj
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése