2014. június 17., kedd

MAROKKÓ ARANYA, AZ ARGÁN OLAJ

(INCI: ARGANIA SPINOZA)

Marokkó dél-nyugati partvidékén, az Atlasz hegység lábánál él egy 25 millió éves, őskori fafajta, az argánfa. 8-10 m magasra nő, és több száz évig is elél. Az Amazigh berber kultúrában az argánfa fontos szerepet játszik, az élet fájának is nevezik. Szent fának tartják, az egészség, az erő és az örökkévalóság szimbólumának.
Minden falunak megvan a maga fája, ami megvédi az ott lakó embereket a természeti csapásoktól, a betegségektől és a gonosz erőktől. Vallási szertartások és családi ünnepek fontos szereplője. .

Göcsörtös, tüskés ágain csonthéjas termés nő, az argándió. Az argánfát nem lehet telepíteni vagy ültetni, csak vadon nő, Marokkó egy adott régiójában, a Souss-Massa fennsíkon. A területet az UNESCO 1998-ban bioszféra rezervátumnak é nyilvánította. A dió szüretelése és feldolgozása a berber asszonyok feladata, még ma is legtöbbször hagyományos úton történik. A tradicionális kitermelés hosszú és fáradságos munka.
A dió betakarítása nem egyszerű feladat a tüskés ágakról. Régebben hallani lehetett olyasmiről, hogy ebben a kecskék nagy igyekezettel segítenek. A kecske rajong ezért az olívabogyóra emlékeztető, kesernyés gyümölcsért, képes még a fára is felmászni érte. Akrobatákat megszégyenítve egyensúlyozik az ágakon, és dézsmálja a termést. A dió húsát megemészti, de a mag sértetlenül halad át a tápcsatornáján... Az igazság az, hogy ma már a szüreti időszakban ezen a vidéken nem lehet legeltetni.

Tehát először is betakarítják a termést, lefejtik a megszáradt burkot, majd kövek között péppé zúzzák, megpörkölik és összekeverik vízzel. A masszából az olajat sajtolással nyerik ki. A hozam nem túl magas, 100 kg dióból, 10-12 órányi kézimunkával lehet 1 liter olajat kinyerni.

Manapság – VI. Mohammed királynak köszönhetően – a fair trade alapokon működő szövetkezetek is kezdenek egyre jobban elterjedni. A szövetkezetek a hatóságokkal együttműködve ökoszisztémát védő, erdőgazdálkodási programokba fogtak, és a berber asszonyoknak jobb munkakörülményeket és méltányos bért biztosítanak.

Az igazi, hagyományosan előállított argánolaj opálos, sárgásbarna színű, jellegzetes fás-füstös-mogyorós illatú (nem mindenki szereti), gyorsan felszívódik, nem hagy ragacsos, olajos érzetet.
Napvédő hatása is ismert, természetes 5-ös faktorszámnak fele meg.

ÖSSZETÉTELE:
-     olajsav 44-48 %
-          linolsav 31-35%
-          palmitinsav 10-15 %
-          sztearinsav 5-6%
-          arachinsav 0,4-0,5%
-          eikozensav 0,3-0,4%
-          erukasav 0,2-0,3%
-          mirisztinsav 0,1-0,2 %
-          palmitoleinsav 0,1-0,2%
-          behénsav 0,1-0,2 %
-          polifenolok,
-          E-vitamin (60-90 mg/100gr),
-          karotinoidok,
-          szterinek
-          triterpén alkoholok,
-          szénhidrogének.

TULAJDONSÁGAI:
-     kiváló regeneráló,
-          jó hegesítő,
-          késlelteti a bőr öregedését, ránctalanító hatású,-
-          tápláló, revitalizáló,
-          antioxidáns,
-          fenntartja a bőr feszességét, rugalmasságát,
-          sebgyógyító,
-          halványítja a pigmentfoltokat,
-          simító hatás,
-          gyulladáscsökkentő,
-          véd a szabadgyökök ellen,
-          antimikrobális hatás.

ÁLTALÁNOS FELHASZNÁLÁS:
-     bármely bőrtípusra,
-          különösen jó száraz bőrre,
-          vízhiányos bőrre,
-          érett bőrre,
-          ekcémás bőrre,
-          pikkelysömörre,
-          bőr feszességének visszanyerése,
-          repedezett, sérült bőrre,
-          érzékeny, gyulladásos bőrre,
-          sebhelyekre, hegekre,
-          striák, terhességi csíkok kezelésére,
-          ráncos bőrre, mimikai ráncok simítása.
-          szemkörnyék ápolása,
-          napégés utáni regenerálásra,
-          haj- és körömápolásra,
-          kiváló masszázsolaj,
-          tisztítja az aknés bőrt,
-          védi a bőrt a kiszáradástól,
-          bőr faggyútermelésének szabályozása,
-          csökkenti a narancsbőr tüneteit,
-          csecsemőápolás.

FELHASZNÁLÁSA SZAPPANBA:
Leginkább túlzsírozásra használhatjuk, mivel egyike a legdrágább olajoknak. 
Stabil, gazdag habzás.

ADAGOLÁS:
Bázisolajként: 20-30 %
Exta zsírozásnál: 5-10 %

TÁROLÁSA:
Oxidációnak ellenálló. Szobahőmérsékleten  (25C alatt), nedvességtől és fénytől védve., levegőtől elzárva.)
Eltarthatóság: felbontástól 6 hónap

BIZTONSÁG: nem irritáló, nem érzékenyítő.,

HASONLÓ ÖSSZETÉTELŰ OLAJAK: szezámolaj, rizskorpa olaj

SZINERGIÁBAN: kókuszolajjal, búzacsíra olajjal, borágóval, csipkebogyó olajjal.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése