2014. június 24., kedd

JOJOBA OLAJ, A FOLYÉKONY ARANY

(INCI: SIMMONDSIA CHINENSIS)

Ezen a héten egy másik "csodaszer" kerül sorra. A jojoba olaj kémiailag valójában nem is olaj, hanem egy szobahőmérsékleten folyékony állapotú viasz, mivel nem zsírsavak, hanem hosszú szénláncú észterek alkotják.
Őshonos termőterületei Mexikó, Arizona és Kalifornia sivatagi régiói. Rendkívül ellenálló és igénytelen, vadon növő, örökzöld cserje, jól bírja a sivatagi időjárás óriási hőingadozásait, szárazságtűrése kimagasló, tápanyag igénye minimális. Átlagosan 3-5 m magasra nő, nem ritkák a 200 éves példányok sem. A kiváló tulajdonságai és sokrétű felhasználhatósága miatti kereslet növekedés eredményeként ma már Ausztráliában, Egyiptomban, Dél-Amerikában és Izraelben is termesztik.

A jojoba (ejtsd: hohoba) elnevezés a papagó indiánok „jojowi” szavából ered. Így nevezték a jojoba bokor magjából készített gyógyító pasztát. A papagó indiánok és az apacsok is mágikus erejűnek tartották a jojobát. Használták -többek között - égési sérülések gyógyítására, sebek kezelésére, fertőtlenítésre, fájdalomcsillapításra, szülésnél, haj- és bőrápolásra. Megpörkölt magjaiból a kávéhoz hasonló frissítő italt főztek, a megőrölt magokból különféle ételeket készítettek.

Barna, olívabogyó nagyságú magjából 50-60 % aranysárga színű, közepes sűrűségű, kellemes illatű viasz nyerhető. A kozmetikai szereket gyártók körében igazán csak a XX. században tett szert népszerűségre, amikor a hatóságok egészségügyi és állatvédelmi szempontok miatt betiltották az ámbrás cetek és delfinek fejüregéből és zsírjából (és nem a spermájából!!!) kinyerhető cetvelő (cetaceum) használatát.
A jojobacserje azért termel viaszt, hogy a saját gyümölcsének és leveleinek vízveszteségét meggátolja. Az emberi bőrrel is pontosan így viselkedik, megköti annak nedvességtartalmát, lágyítja és nedvesen tartja azt. Még a legmakacsabb száraz, töredezett bőrt is képes ápolni, puhítani. Ezzel egyidejűleg olyan védőréteget hoz létre, mely megvédi a bőrt a káros környezeti hatásoktól és az UV sugárzástól (kb. 4 faktor). Minden bőrtípus hálás érte, mert a magokból kivont viasz nagyon hasonlít az emberi faggyúhoz, és képes áthatolni a bőrön, a szőrtüszőkön keresztül, úgy hogy nem keveredik a faggyúval, így nem tömíti el a pórusokat, hagyja szabadon lélegezni a bőrt. Gyors felszívódású, nem hagy maga után zsíros érzetet.

A kiváló minőségű, extra szűz jojoba olaj kémiai szerkezete rendkívül ellenálló az oxidációs folyamatokkal szemben, tartósítószerek hozzáadása nélkül is eláll akár 10 évig. Más olajakkal keverve, azok eltarthatóságát is növeli.
Magas hőmérsékleten is megtartja kémiai stabilitását, gyulladáspontja 290 celsius fok.

ÖSSZETÉTELE:
-     gadoleic  66-71 %
-          erukasavsav 14-20 %
-          olajsav 10-13 %
-          palmitinsav 1-3 %
-          nervonic 1-2 %
-          A, E vitaminok,
-          polifenolok,
-          szterinek,
-          karotinoidok.

TULAJDONSÁGAI:
-     börlágyító,
-          hidratáló,
-          tápláló,
-     antioxidáns, véd a szabadgyökök ellen,
-          antiszeptikus hatású,
-          regeneráló,
-          öregedésgátló,
-          védő hatású,
-          segíti a bőr rugalmasságát,
-          elősegíti más hatóanyagoknak a bőrbe jutását,
-          aktiválja a bőr elasztin anyagcseréjét,
-          szabályozza a bőr faggyútermelését,
-     univerzális hajápoló,
-          gombaölő hatású.

ÁLTALÁNOS FELHASZNÁLÁS:
 -    minden bőrtípusra, de különösen vegyes- és zsíros bőrre,
-          vízhiányos bőrre,
-          érzékeny bőrre,
-          problémás bőrre,
-          ekcémás bőrre,
-          pikkelysömörre,
-          neurodermatitiszre,
-          repedezett, sérült bőrre,
-          hajápolásra,
-          korpás fejbőrre,
-          gyulladásos bőrre,
-          bőr rugalmasságának megörzésére,,
-          striák, terhességi csíkok kezelésére,
-          sminkalapnak,
-          parfüm hordozóolaja,
-          szemkörnyék ápolására,
-          masszázsolajakhoz,
-          öregedés megelőzésére,

FELHASZNÁLÁSA SZAPPANBA:
Luxus bázisolajként is használható, de leginkább ideális választás a szuperfettelésre, mivel egy viszonylag drágább olajról van szó.
Kellemesen krémes habot ad.

ADAGOLÁS:
Bázisolajként: 10-12 % (egyrészt drága, másrészt felgyorsítja a trace állapot elérését)
Exta zsírozásnál: 1-8 %

FIZIKAI/KÉMIAI JELLEMZŐI:
Fajsúlya: 0,861
Jódszáma: 80-88.
Elszappanosítási index: 88-90
El nem szappanosodó frakció: 50 %

TÁROLÁSA:
Oxidációra ellenálló, szobahőmérsékleten, 25C fok alatt, nedvességtől és fénytől védve. Hűtőszekrényben ne tartsuk, mert 7 fok alatt zavarossá válhat.

ELTARTHATÓSÁGA: 10 év (!) csak a kiváló minőségű, első sajtolásból származó, extra szűz olaj

SZINERGIÁBAN: borágó, vadrózsa, feketekömény, sárgarépa olaj, ricinusolaj, kókuszolaj

TIPPEK, TRÜKKÖK:
Krémekben stabilabb emulziót ad, mint általában a növényi olajok!!!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése