2016. július 7., csütörtök

100 % TERMÉSZETES NAPTEJ MÉSZVÍZZEL AZ EGÉSZ CSALÁDNAK


Az utóbbi években az egész világon jelentős mértékben megnövekedett a bőrrákos betegségek száma, amit a legtöbben a napsugárzással hoznak összefüggésbe. Azonban sokkal inkább arról van szó, hogy a napvédő készítményekben alkalmazott szintetikus vegyi anyagok, amelyek kémiai úton szűrik meg az UV sugarakat, pont az UV sugárzás hatására a bőrön veszélyes és ártalmas anyagokká alakulnak át. A 4-Methyl-Benzylidencamphor (4-MBC vagy MBC), az Octyl-Methoxycinnamate (OMC), a Homomenthyl-salicylat (HMS), az Octyl-Dimethyl-Para-Amino-Benzoic-Acid (OD-PABA), a Benzophenone 1-2-3 vagy a 3-Benzyllidencamphor sajnos ma már a samponokban, tusfürdőkben és a testápolókban is megtalálható és sokkal inkább a készítményt védik a fény okozta minőségromlástól, mint az emberek egészségét. A bolti készítmények a veszélyes kémiai fényvédőkön kívül a legtöbb esetben tartalmaznak még a pórusokat eltömítő szintetikus olajokat, parabén származékokat, valamint szintetikus illat- és színanyagokat. Remélem sikerült mindenki kedvét szegnem, hogy ezen túl hasonló termékeket kenjen magára. És most jöjjön a megoldás!

A mészvíz egyik legelterjedtebb felhasználási módja a napvédő készítmények előállítása. Több recept is „forgalomban van”, tavaly az itt leírt változatot készítettem el, és jelentem, hogy extrém körülmények között lett tesztelve és nagyszerűen bevált.
Tavaly már részletesen írtam a biztonságos fényvédelemről és a TERMÉSZETES FÉNYVÉDŐ FAKTORRAL RENDELKEZŐ OLAJOKRÓL ITT, valamint ITT a fizikai fényvédők, mint a cinkoxid és a titándioxid adagolásáról, vagyis hogy hogyan tudjuk elérni a MEGFELELŐ FAKTORSZÁMOT.

HOZZÁVALÓK:
-          50 ml szűz kókuszolaj,
-          50 ml avokádó olaj,
-          2 evőkanál dióolaj,
-          2 evőkanál vörös málnamag olaj,
-          50 ml kakaóvaj, (ha valaki nem szereti, akkor lehet sheavaj, vagy több kókusz),
-          15 csepp tömjén illóolaj (opcionális),
-          vagy 15 csepp szantál illóolaj (opcionális),
-          vagy 15 csepp mirha illóolaj (opcionális),
-          100 ml mészvíz,
-          2 evőkanál aloe vera gél (opcionális),
-          1-2 csapott evőkanál cinkoxid (opcionális),
-          1-2 csapott evőkanál titándioxid (opcionális).

ELKÉSZÍTÉS
1.    A kókuszolajat, a kakaóvajjal és az avokádó olajjal gőz fölött olvasszuk egybe!
2.    Ha kicsit lehűlt, keverjük hozzá a dióolajat és a málnamag olajat!
3.    A mészvizet az aloe vera olajjal langyosítsuk meg!
4.    A mészvizes keverékbe (ha szükséges) keverjük bele a cinkoxidot és a titándioxidot!
5.    A meszes keverékhez adjuk hozzá az olajos keveréket!
6.    Csepegtessük bele az illóolajokat!

HASZNÁLAT ELŐTT FELRÁZANDÓ!
Hűtőszekrényben 3-4 hónapi eláll.

BIZTONSÁGOS ILLÓOLAJOK NAPVÉDŐ KÉSZÍTMÉNYEKBE
A fent leírt illóolajok helyett természetesen más illókat is tetszés szerint felhasználhatunk. A citrus féléktől mindenképpen óvakodjunk, ezek minden esetben fényérzékennyé teszik a bőrt. A biztonságosan használható illóolajak a következők: levendula, rózsafa, menta, szantál, tömjén, mirha, vetiver, verbéna, rózsa, jázmin.

TIPPEK, TRÜKKÖK
Ha cinkoxidot és titándioxidot keverünk a naptejbe, tehetünk hozzá 1-2 teáskanál kakaóport vagy olvaszthatunk bele 1-2 kockányi jó minőségű csokoládét, hogy ne képezzen egy fehér színű bevonatot a bőrön!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése