2024. június 29., szombat

ZERO WASTE SZILÁRD ARCLEMOSÓ

 

Ma egy olyan terméket mutatok, ami könnyedén és alaposan tisztítja meg a bőrt, távolítja el a sminket és minden bőrtípusra remek választás. Nem utolsó sorban pedig a zero waste szemléletmód szempontjából  is tökéletesen megállja a helyét. Az ALOE VERA nyugtató, gyulladáscsökkentő, hidratáló tulajdonságai miatt értékes összetevője  készítménynek. A KAKAÓVAJ mámorító, csokoládé illatú, a bőrt kivételesen tápláló és puhító komponens. A DECYL GLUCOSIDE egy természetes, jól habzó, bőrbarát cukortenzid, az SLS környezetbarát és egyúttal pálmaolajmentes alternatívája.


HOZZÁVALÓK:

  • 18 gr aloe vera olaj (bármilyen más tetszőleges olajjal heyettesíthető),
  • 9 gr finomítatlan kakaóvaj,
  • 13,5 gr olivem,
  • 36 gr cetilalkohol,
  • 13,5 gr decyl glucoside
  • 1 tk olívamag örlemény vagy kávézacc
  • 15 csepp tetszőleges illóolaj (opciós).

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Az összetevőket az olívamag örlemény és az illóolaj kivételével olvasszuk fel gőz fölött.
  2. Ha felolvadtak az anyagok, vegyük le a tűzről és keverjük teljesen sima állagúvá.
  3. Most keverjük bele az olívamag örleményt és az illóolajokat.
  4. Öntsük az elkészült keverékünket formába és tegyük be a hűtőszekrénybe.
  5. Amikor kellően megszilárdult, óvatosan vegyük ki a formából, máris használható.




2024. június 15., szombat

KULLANCS STOP!!! ILLÓOLAJOKKAL A KULLANCSOK ELLEN

 

Pillanatok kérdése, és itt  a nyári szünet. Kirándulások, táborok, családi nyaralások, sok-sok program a szabadban. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy ebben az időszakban a kullancsveszély is megnő. A kullancsok sokféle betegséget terjesztenek  az ismert agyhártyagyulladáson és Lyme-kóron kívül is, így mindenképpen érdemes felkészülni az ellenük való védekezésre.  A megfelelő ruházat mellett érdemes kullancsrisztó szerekkel is védekeznünk. Ha valaki nem akarja a boltban kapható szintetikus vegyszereket permetezni a gyermekére vagy saját magára, akkor az illóolajok nagyszerű alternatívát kínálnak. A kullancsok számára vonzó a verejték tejsavtartalma, az ammónia, a kilélegzett szén-dioxid és az ember testének hőkisugárzása. Ezzel szemben nagyon nem kedvelik a  fényt és bizonyos erős illatokat. A szájhagyományon kívül, a Coventry Egyetem kutatói éveken keresztül vizsgálták az illóolajok kullancsokra való hatását és végül 11 olyan illóolajat találtak, melyek hatásosak a kullancsok  távoltartásában.   


EZEK AZ OLAJOK A KÖVETKEZŐK:

  •          bazsalikom,
  •           bergamott,
  •           borsmenta,
  •           citronella,
  •           citromos eukaliptusz,
  •           2 féle kakukkfű,
  •           levendula,
  •          majoranna,
  •           szegfűszeg,
  •           fodormenta.

A felsorolásban nem szerepel ugyan, de a geránium illóolajat is sokan a hatásos szerek közé sorolják.


HOGYAN HASZNÁLJUK?                                                                           Többféle formában is elkészíthetjük.                                                                                                      

 1.  OLAJOS KULLANCSRIASZTÓ                                                                                                                                                                                                      Arányaiban 10 gr kókuszolajhoz adjunk 10 csepp illóolajat a fent felsoroltakból, de lehet keveréket is készteni, többféle illóolaj felhasználásával.  Pl. nagyon hatásos a szegfűszeg kakukkfűvel keverve, vagy a kakukkfű citronella olajjal keverve. Azért előnyös a kókuzsolaj, mert a magas a laurinsav tartalma, amit szintén nem kedvelnek a kullancsok.                                                                                                                                                   

2. ALKOHOLOS KULLANCSRIASZTÓ                                                                                                                                        Ebben az esetben keverjünk el 50 ml desztillált vizet 30 ml gyógyszertári alkohollal, de megteszi a vodka is. J Ebbe csepegtessünk 10 cseppet a kiválasztott illóolajokból. Használat előtt felrázandó. Minden esetben győzödjünk meg róla, hogy az adott illóolajra nem vagyunk érzékenyek. Az illóolajokat ne használjuk töményen.  




2024. június 1., szombat

MÉZES VANÍLIÁS ARC ÉS TESTRADÍR


A vanília szó hallatán általában először a finomabbnál finomabb édességek,  sütemények és a fagylalt szokott eszünkbe jutni, pedig az orchideák családjába tartozó növény  termésének számtalan egészségmegőrző és betegségmegelőző tulajdonsága van. 18. századi régi tankönyvekben a vanília gyógyászati felhasználását részletesen leírják. A vanília termése a patikákban a 19. századig kapható volt főzetként, tinktúraként és por alakban is.                                                                                                       

GYÓGYHATÁSAI                                                                                                                                                                                                                                        Kevesen tudják, hogy a vanília azon kívül, hogy nyugtatja az elmét, olyan komponenseket tartalmaz, amelyeknek antibakteriális és gombaölő hatásuk van. Fertőtleníti és nyugtatja az ekcmás bőrt is, elősegíti az új, egészséges bőrszövetek fejlődését. Egyedi és különleges aromáját a vanillin nevű polifenolnak köszönheti, mely erős vegyület: megköti a daganatos megbetegedéseket és a korai sejtöregedést okozó szabad gyököket, hozzájárul a gyulladásos folyamatok megelőzéséhez, valamint kezeléséhez. Kisebb mennyiségben fellelhetőek benne tanninok és különböző nyomelemek, kalcium, nátrium, foszfor, kálium, magnézium, cink, réz, mangán és vas. Vitaminokból a B1,- B2,- B3,- B5,- és B6 vitaminok találhatóak meg benne. A vanília használata, fogyasztása segt megszüntetni a depressziót, a stresszes állapotot és az ezzel járó magas vérnyomást, valamint az alvászavarokat is. 

RECEPT

Néhány hete nagyon rákaptam, hogy az arcomat krém helyett vaníliás jojoba olajjal ápolom.  A vanília illata önmagában a „mennybe” repít. Nagyon megnyugtató hatással  van rám, a bőröm szerfelett szereti és hálás érte, az illat pedig örömre hangol. Innen inspirálódtam, hogy készítek magamnak egy vaníliás-mézes arc és testradírt.                                                    

HOZZÁVALÓK: 

  •    1 csésze (barna)cukor (1 csésze 2 dl)
  •    1 evőkanál méz,
  •   1 evőkanál tetszőleges olaj, pl. mandula,
  •   1-2 teáskanál vanília kivonat.

ELKÉSZÍTÉS:

Az alapanyagokat alaposan keverjük össze és tegyük egy tiszta, jól záródó edénybe.  Mivel vizet nem tartalmaz a késztmény, ha nem kézzel nyúlkálunk bele, akkor hűvös, száraz, napfénytől védett helyen hosszú ideig eltartható. Opcionálisan hozzáadható a keverékhez pl. E-vitamin, szárított gyógynövények, rózsaszirom, citrushéj stb. Legyetek kratívak! J

HASZNÁLAT:

A bőrradír bármilyen bőrtípusra előnyös, érdemes heti 1x alkalmazni, ez javítja a bőr textúráját, puhává és ragyogóvá teszi. A radírt kenjük fel a kívánt testrészre és kerülve a túlzott nyomást, körkörös mozdulatokkal masszírozzuk a bőrünkre, összpontosítva azokra a területekre, amelyek nagyobb figyelmet igényelnek. Pár perc után alaposan öblítsük le langyos vízzel és törüljük magunkat szárazra. Most jöhet esetleg egy finom hidratáló krém.       

FIGYELEM!!!

Míg a vanilin aromája egyetlen szintetikus anyagból áll, a valódi egyedülálló ízét közel 200 természetes összetevő harmónikus kompozíciója adja. A szintetikus vanillin toxikusnak számít, idegméreg, károsítja a génállományt, és fennáll a gyanú, hogy kedvez a daganatoknak. Tehát óvakodjunk a szintetikus vanília aromáktól és az illatolajaktól. (Az illóolajok és az illatolajok különböznek egymástól, az illatolajak mindig szintetikusak.)