2024. június 15., szombat

KULLANCS STOP!!! ILLÓOLAJOKKAL A KULLANCSOK ELLEN

 

Pillanatok kérdése, és itt  a nyári szünet. Kirándulások, táborok, családi nyaralások, sok-sok program a szabadban. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy ebben az időszakban a kullancsveszély is megnő. A kullancsok sokféle betegséget terjesztenek  az ismert agyhártyagyulladáson és Lyme-kóron kívül is, így mindenképpen érdemes felkészülni az ellenük való védekezésre.  A megfelelő ruházat mellett érdemes kullancsrisztó szerekkel is védekeznünk. Ha valaki nem akarja a boltban kapható szintetikus vegyszereket permetezni a gyermekére vagy saját magára, akkor az illóolajok nagyszerű alternatívát kínálnak. A kullancsok számára vonzó a verejték tejsavtartalma, az ammónia, a kilélegzett szén-dioxid és az ember testének hőkisugárzása. Ezzel szemben nagyon nem kedvelik a  fényt és bizonyos erős illatokat. A szájhagyományon kívül, a Coventry Egyetem kutatói éveken keresztül vizsgálták az illóolajok kullancsokra való hatását és végül 11 olyan illóolajat találtak, melyek hatásosak a kullancsok  távoltartásában.   


EZEK AZ OLAJOK A KÖVETKEZŐK:

  •          bazsalikom,
  •           bergamott,
  •           borsmenta,
  •           citronella,
  •           citromos eukaliptusz,
  •           2 féle kakukkfű,
  •           levendula,
  •          majoranna,
  •           szegfűszeg,
  •           fodormenta.

A felsorolásban nem szerepel ugyan, de a geránium illóolajat is sokan a hatásos szerek közé sorolják.


HOGYAN HASZNÁLJUK?                                                                           Többféle formában is elkészíthetjük.                                                                                                      

 1.  OLAJOS KULLANCSRIASZTÓ                                                                                                                                                                                                      Arányaiban 10 gr kókuszolajhoz adjunk 10 csepp illóolajat a fent felsoroltakból, de lehet keveréket is készteni, többféle illóolaj felhasználásával.  Pl. nagyon hatásos a szegfűszeg kakukkfűvel keverve, vagy a kakukkfű citronella olajjal keverve. Azért előnyös a kókuzsolaj, mert a magas a laurinsav tartalma, amit szintén nem kedvelnek a kullancsok.                                                                                                                                                   

2. ALKOHOLOS KULLANCSRIASZTÓ                                                                                                                                        Ebben az esetben keverjünk el 50 ml desztillált vizet 30 ml gyógyszertári alkohollal, de megteszi a vodka is. J Ebbe csepegtessünk 10 cseppet a kiválasztott illóolajokból. Használat előtt felrázandó. Minden esetben győzödjünk meg róla, hogy az adott illóolajra nem vagyunk érzékenyek. Az illóolajokat ne használjuk töményen.  




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése