2018. november 23., péntek

NEEM BALZSAM EKCÉMÁS BŐRRE ÉS PIKKELYSÖMÖRRE


Az ayurvédikus orvoslásban évezredek óta használt, csodafának is nevezett neem fa, az egyik legcsodálatosabb gyógynövény. Részletesen ITT és ITT írtam már róla. Az ekcéma és a pikkelysömör is a legkellemetlenebb bőrelváltozások közé tartoznak. Akinek ilyen problémája van, vagy akad a környezetében, aki ezzel küzd, tudja, hogy miről beszélek. A kivörösödő, viszkető, gyulladt bőr az ember életminőségét jelentősen rontja. Az orvosok legtöbbször szteroidos, hormon tartalmú szereket írnak fel, de ezek csak a tüneteket enyhítik időszakosan (ha enyhítik), de valódi megoldást nem jelentenek. Nem beszélve arról, hogy a gyógyszertári krémek gyakorlatilag mindegyike tartalmaz ásványi olajat vagy vazelint, amelyek tulajdonképpen  a kőolaj finomítás melléktermékei, a pórusokat eltömítik, akadályozzák a bőrlégzést, hosszabban tartó használata leblokkolja az egészséges bőrfunkciókat.

NEEM OLAJ
A neem olajat a növény magjából préselik, barnás, zöldes, fokhagyma szagú végeredménnyel. Ezt a jellegzetes szúrós-fűszeres szagot a benne található közel 20 féle kénvegyület és illóolaj tartalma adja. A neem olaj erős hidratáló hatású, antibakteriális, gyulladásgátló, méregtelenítő, regeneráló. NAGYON FONTOS!!! KISMAMÁK SOHA NE HASZNÁLJÁK!!!  VETÉLÉST OKOZHAT!!!
HOZZÁVALÓK:
-     20 gr finomítatlan sheavaj,
-     15 gr organikus kakaóvaj,
-     10 gr ricinus olaj,
-     15 gr hidegen sajtolt napraforgó olaj (v. mandula, szőlőmag),
-     5 gr neem olaj,
-     10 csepp E-vitamin,
-     10-15 csepp levendula illóolaj (opcionális).
ELKÉSZÍTÉS
1.   A kakaóvajat, a napraforgó olajat és a ricinust gőz fölött olvasszuk össze.
2.   Ha már felolvadt a kakaóvaj, tegyük hozzá a sheavajat. (HŐÉRZÉKENY!)
3.   Tegyük a keveréket a fagyasztóba, amíg egy kéreg nem képződik a tetején.
4.   Kézimixerrel verjük „habbá”.
5.   Adjuk hozzá a neem olajat és az E-vitamint, esetleg a levendula illóolajat. Nagyon jó hatású a bőrre, nyugtató és gyulladáscsökkentő, és segíti elfedni egy kicsit a neem olaj szagát, ha valaki nem bírja.
6.   Tegyük tiszta tégelybe a krémet. Sokáig eláll.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése