A
málnaszezon már elkezdődött, most érdemes a friss, érett, antioxidánsokban
nagyon gazdag gyümölcsből egy keveset félretennünk és kipróbálnunk a
szappanfőzésben is.
Az
antioxidánsok nemcsak a szabadgyököket semlegesítik, de segítenek a bőr
regenerálódásában is. Öregedésgátló hatásúak, gyulladáscsökkentők,
megfiatalítják a sejteket és elhalványítják a finom ráncokat.
A
tussah selyem (részletes leírás ITT) hozzáad a szappanhoz egy selymes, bársonyos érzetet. Ráadásul finom,
krémes habot képez. Ekcémások is használhatják.
HOZZÁVALÓK:
- 180
gr kókuszolaj,
- 630
gr olívaolaj,
- 180
gr pálmaolaj,
- 30
gr ricinus,
- 138,5
gr NaOH,
- 200
gr desztillált víz,
- 14
gr nátriumlaktát,
- 126
gr joghurt,
- 1
csipet tussah selyem,
- kevés
titándioxid,
- 20
ml illóolaj tetszés szerint (opcionális).
ELKÉSZÍTÉS
1. A
szappant a hideg eljárás szabályai szerint készítjük. Részletes leírás ITT
található.
2. A
szappan alacsony folyadék aránnyal készül, mivel egyrészt a málnában is van
folyadék, másrészt sok olívaolajat tartalmaz.
3. A
málnát a zsírfázishoz adjuk hozzá, úgy egészben ahogy van, és rúdmixerrel
pépesítsük.
4. A lúg/víz keverékhez szálakra szedve hozzáadjuk a tussah selymet és időnként megkeverjük, amíg fel nem olvad. A joghurtot a végén érdemes hozzákeverni.
4. A lúg/víz keverékhez szálakra szedve hozzáadjuk a tussah selymet és időnként megkeverjük, amíg fel nem olvad. A joghurtot a végén érdemes hozzákeverni.
5. A
joghurt/víz és lúg keverékéhez adjuk hozzá a nátriumlaktátot, és így keverjük
hozzá a málnával elkevert zsírfázishoz.
6. A
joghurtot fagyasszuk le felhasználás előtt, hogy a lúg ne égesse meg.
7. A
végén adjuk a masszához az olajban elkevert titándioxidot, és az illóolajokat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése