2017. június 28., szerda

SPIN SWIRL TECHNIKA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE


AVAGY „FORGATOTT ÖRVÉNYES” SZAPPAN KÉSZÍTÉSE


Ezzel a technikával nagyon mutatós szappanok készíthetők. Nem bonyolult, kezdők is bátran megpróbálkozhatnak vele. A következő dolgokra kell nagyon odafigyelni.

1.   A legfontosabb, hogy minél gyorsabban tudjunk dolgozni. Ennek előfeltétele, hogy MINDEN ESZKÖZ KÉZNÉL LEGYEN, vagyis készítsünk mindent az asztalra, ne kelljen munka közben ide-oda rohangálni, keresgélni.

2.   OLYAN RECEPTET válasszunk, hogy a masszánk MINÉL LASSABBAN PUDINGOSODJON, lehetőleg  minél több időnk legyen  az igazán szép örvények létrehozására. Általában elmondható, hogy a telítetlen zsírsavakat nagyobb arányban tartalmazó olajok lassabban pudingosodnak. A repce-, a SZŰZ olíva-, a napraforgó-, a rizskorpa- az avokádó-, a sárgabarackmag-, és a mandulaolaj jó választás. Ebben az esetben a szilárd olajok mellett nyugodtan lehet 60%-ban „lassan kötő” olajokat alkalmazni. A pálmaolaj is viszonylag gyorsan köt, aki nem idegenkedik az állati eredetű termékektől, az használhat nyugodtan disznózsírt.

3.   A feloldott lúgot a zsírfázissal minél ALACSONY HŐMÉRSÉKLETEN KEVERJÜK össze. Normál esetben az elegyítés 40-45 fokon történik, ebben az esetben tanácsos 30-35 fokra hűteni az összetevőket.

4.   NE KEVERJÜK TÚL a masszát! Hagyjuk abba a botmixerrel való keverést amikor észrevesszük az első jeleket, hogy a massza szalagosodni (NEM PUDINGOSODNI!) kezd. Éppenhogy a folyadék és a zsírfázis sima, egynemű keveréket alkosson! Az adalékolást inkább spatulával vagy egy kézi habverővel végezzük.

5.   Érdemes a FOLYADÉK ARÁNYÁT NÖVELNI, lehet a megszokott cc. 32% helyett 38%-ig felvinni.

6.   Bizonyos ADALÉKOK FELGYORSÍTJÁK A PUDINGOSODÁST. Ilyenek az agyagok, a tejféleségek, bizonyos illóolajok, illatolajok, viaszok, lisztek, keményítők. Vigyázni kell a cukrot és alkoholt tartalmazó anyagokkal is.

AZ ELJÁRÁS MENETE:

1.   Legelőször a szappanmasszát elkészítjül a hideg eljárás szabályai szerint, figyelembe véve a fent leírtakat. Részletesen a hideg eljárással való szappankészítésről ITT lehet olvasni. A szükséges eszközökről pedig ITT.

2.   Amikor a szappanmassza elkészült, osszuk el annyi részre, ahány színnel szeretnénk dolgozni. Érdemes 3-5 színnel dolgozni. Mindenképpen ajánlatos 1-2 kontrasztosabb színt is használni, sokkal mutatósabb lesz a szappan.


Megszínezett szappanmassza.


3.   Ajánlott egy négyzet vagy téglalap alakú laposabb formát használni.

4.   A színes massza formába öntését érdemes a két, egymással szemben lévő sarkon elkezdeni.

5.   Kezdjük el az elsőnek kiválasztott színű massza beöntését az egyik saroknál. Számoljunk  háromig, majd folytassuk  az ellenkező saroknál. (Haladók önthetik egyszerre két kancsóból is.) A színek sorrendjének megválasztása rajtunk múlik, attól függően, hogy milyen designt szeretnénk megvalósítani. Folytassuk a következő színnel. Ugyancsak a sarkoknál az előző színű masszára öntjük, úgy, hogy ismét háromig számolunk. Így folytatjuk  további színekkel, egészen addig ismételve, ameddig az összes masszánkat bele nem öntöttük a formába.

1.

2.

3.

4.

5.

6.


6.   Most megfogjuk a forma két ellenkező sarkát és ide-oda elkezdjük forgatni. Nem kell teljes körben forgatni, elég finoman ide-oda mozgatni. Addig „rázogatjuk”  így ÓVATOSAN a masszát, ameddig úgy nem látjuk, hogy már nekünk tetsző mintát adnak ki a színes örvények.  TIPP! A forgatáshoz nagyon jól használható az Ikeában kapható, fából készült forgatható tálca, de ennélkül is megoldható.

Egy kicsit jobbra!

Egy kicsit balra!

És kész!


7.   A továbbiakban ugyanúgy járunk el, mint más hideg folyamattal készülő szappanoknál, tehát letakarva pihentetjük  24 órán keresztül, majd jön a legizgalmasabb rész, felszeleteljük a nagy művet. Szeletelés után (és miután kigyönyörködtük magunkat) 4-6 hetes érlelés következik.




8.   Az érlelés alatt nézegetni ér! 😉



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése