AVAGY
„FORGATOTT ÖRVÉNYES” SZAPPAN KÉSZÍTÉSE
Ezzel
a technikával nagyon mutatós szappanok készíthetők. Nem bonyolult, kezdők is
bátran megpróbálkozhatnak vele. A következő dolgokra kell nagyon odafigyelni.
1. A
legfontosabb, hogy minél gyorsabban tudjunk dolgozni. Ennek előfeltétele, hogy MINDEN
ESZKÖZ KÉZNÉL LEGYEN, vagyis készítsünk mindent az asztalra, ne kelljen munka
közben ide-oda rohangálni, keresgélni.
2. OLYAN
RECEPTET válasszunk, hogy a masszánk MINÉL LASSABBAN PUDINGOSODJON, lehetőleg minél több időnk legyen az igazán szép örvények létrehozására. Általában
elmondható, hogy a telítetlen zsírsavakat nagyobb arányban tartalmazó olajok
lassabban pudingosodnak. A repce-, a SZŰZ
olíva-, a napraforgó-, a rizskorpa- az avokádó-, a sárgabarackmag-, és a
mandulaolaj jó választás. Ebben az esetben a szilárd olajok mellett
nyugodtan lehet 60%-ban „lassan kötő” olajokat alkalmazni. A pálmaolaj is
viszonylag gyorsan köt, aki nem idegenkedik az állati eredetű termékektől, az
használhat nyugodtan disznózsírt.
3. A
feloldott lúgot a zsírfázissal minél ALACSONY HŐMÉRSÉKLETEN KEVERJÜK össze.
Normál esetben az elegyítés 40-45 fokon történik, ebben az esetben tanácsos 30-35
fokra hűteni az összetevőket.
4. NE
KEVERJÜK TÚL a masszát! Hagyjuk abba a botmixerrel való keverést amikor
észrevesszük az első jeleket, hogy a massza szalagosodni (NEM PUDINGOSODNI!)
kezd. Éppenhogy a folyadék és a zsírfázis sima, egynemű keveréket alkosson! Az
adalékolást inkább spatulával vagy egy kézi habverővel végezzük.
5. Érdemes
a FOLYADÉK ARÁNYÁT NÖVELNI, lehet a megszokott cc. 32% helyett 38%-ig felvinni.
6. Bizonyos
ADALÉKOK FELGYORSÍTJÁK A PUDINGOSODÁST. Ilyenek az agyagok, a tejféleségek,
bizonyos illóolajok, illatolajok, viaszok, lisztek, keményítők. Vigyázni kell a
cukrot és alkoholt tartalmazó anyagokkal is.
AZ
ELJÁRÁS MENETE:
1. Legelőször
a szappanmasszát elkészítjül a hideg eljárás szabályai szerint, figyelembe véve
a fent leírtakat. Részletesen a hideg eljárással való szappankészítésről ITT
lehet olvasni. A szükséges eszközökről pedig ITT.
2. Amikor
a szappanmassza elkészült, osszuk el annyi részre, ahány színnel szeretnénk
dolgozni. Érdemes 3-5 színnel dolgozni. Mindenképpen ajánlatos 1-2
kontrasztosabb színt is használni, sokkal mutatósabb lesz a szappan.
Megszínezett szappanmassza. |
3. Ajánlott
egy négyzet vagy téglalap alakú laposabb formát használni.
4. A
színes massza formába öntését érdemes a két, egymással szemben lévő sarkon
elkezdeni.
5. Kezdjük
el az elsőnek kiválasztott színű massza beöntését az egyik saroknál.
Számoljunk háromig, majd folytassuk az ellenkező saroknál. (Haladók önthetik egyszerre
két kancsóból is.) A színek sorrendjének megválasztása rajtunk múlik, attól
függően, hogy milyen designt szeretnénk megvalósítani. Folytassuk a következő
színnel. Ugyancsak a sarkoknál az előző színű masszára öntjük, úgy, hogy ismét háromig
számolunk. Így folytatjuk további
színekkel, egészen addig ismételve, ameddig az összes masszánkat bele nem
öntöttük a formába.
1. |
2. |
3. |
4. |
5. |
6. |
6. Most
megfogjuk a forma két ellenkező sarkát és ide-oda elkezdjük forgatni. Nem kell
teljes körben forgatni, elég finoman ide-oda mozgatni. Addig „rázogatjuk” így ÓVATOSAN a masszát, ameddig úgy nem
látjuk, hogy már nekünk tetsző mintát adnak ki a színes örvények. TIPP! A forgatáshoz nagyon jól használható az
Ikeában kapható, fából készült forgatható tálca, de ennélkül is megoldható.
Egy kicsit jobbra! |
Egy kicsit balra! |
És kész! |
7. A
továbbiakban ugyanúgy járunk el, mint más hideg folyamattal készülő
szappanoknál, tehát letakarva pihentetjük
24 órán keresztül, majd jön a legizgalmasabb rész, felszeleteljük a nagy
művet. Szeletelés után (és miután kigyönyörködtük magunkat) 4-6 hetes érlelés
következik.
8. Az
érlelés alatt nézegetni ér! 😉
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése