2016. július 1., péntek

BAZSALIKOMOS PARADICSOM SZAPPAN


NÉHÁNY SZÓ A KÉT FONTOS ÖSSZETEVŐRŐL
PARADICSOM
A paradicsomnak az élelmezési célok mellett a gyógyhatása is jelentős. A benne található LIKOPIN (egy vörös színű karotinoid, amely nem hőérzékeny és zsírban oldódó) a természet egyik legerősebb antioxidánsa, képes a szabadgyököket semlegesíteni. A paradicsom természetes forrása az ALFA-HIDRIXI SAVAKNAK (AHA), melyek finoman hámlasztják a bőrt, amely így simábbá, élettelibbé és fiatalosabbá válik. Ugyancsak tartalmaz egy TOMATIN nevű alkaloidát, melyet felhasználnak gombás betegségek és gyulladásos folyamatok elleni kenőcsök készítésénél is. A paradicsom rendkívül gazdag
C-VITAMINBAN, KALCIUMBAN, jelentős mennyiségben tartalmaz VASAT, MAGNÉZIUMOT, BÉTA-KAROTINT, KÁLIUMOT, FOSZTFORT, NIACINT. A paradicsomnak a népgyógyászatban is jól ismert hatása, hogy méregtelenítő, gyulladáscsökkentő, bőrregeneráló, sebgyógyító. Felpezsdíti a bőr anyagcseréjét, pórusösszehúzó és hidratáló hatású, képes helyreállítani a bőr optimális pH értékét. Normál, vegyes és zsíros bőrre is nagyszerűen alkalmazható.

BAZSALIKOM
A bazsalikom ugyancsak erős ANTIOXIDÁNSOKAT TARTALMAZ, ANTIBAKTERIÁLIS, VÍRUSÖLŐ és IMMUNERŐSÍTŐ HATÁSÚ. FERTŐTLENÍTŐ és TISZTÍTÓ tulajdonságainak köszönhetően segít a különféle bőrproblémák kezelésében, különösen jó hatású az EKCÉMÁS, PATTANÁSOS, GYULLADÁSOS bőr esetében. A paradicsomhoz hasonlóan PÓRUSÖSSZEHÚZÓ és remek HIDRATÁLÓ.

HOZZÁVALÓK:
-          156 gr kókuszolaj,
-          420 gr olívaolaj,
-          68 gr sheavaj,
-          34 gr ricinus olaj,
-          238 gr friss paradicsomlé,
-          93 gr NaOH,
-          1 evőkanál szárított bazsalikom porrá őrölve,
-          15-20 ml bazsalikom illóolaj (opcionális),
-          1-1 1/2 evőkanál vörös agyag vagy kevés vörös ásványi pigment (opcionális).

ELKÉSZÍTÉS
A szappant a hidegeljárás szabályai szerint készítjük, részletek itt.
A paradicsomlevet (vegyszermentes!!! paradicsomból) gyümölcscentrifuga segítségével könnyen elkészíthetjük. A paradicsomokat rövid időre mártsuk forrásban lévő vízbe, és a hájától megszabadítva már rakhatjuk is a centrifugába. 
A szárított bazsalikomot tegyük a zsírfázisba és néhány percig melegítsük együtt az egész keveréket.

TIPPEK, TRÜKKÖK
Még izgalmasabbá tehetjük a szappanunkat, ha a masszába egy kevés chili paprika port is keverünk. Ez segít a méregtelenítésben, mivel vérbőséget okoz. Ez már igazi nyári „lecsó- szappan”. :)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése