INCI: CAPRAE LAC POWER
A kecsketej sok szempontból
különleges. A tejek közül az egyik leggazdagabb nyomelemekben és ásványi
anyagokban, összetétele miatt a népgyógyászatban is fontos gyógyítóeszköz volt
évszázadokon keresztül. Hogy a fogyasztása egészséges-e vagy sem, abba a vitába
itt most nem mennék bele, de az tény, hogy a bőrápolásban használt szerek
között igen előkelő helyet foglal elmanapság is. Az ókorból már találhatunk
feljegyzéseket arról, hogy Kleopátra (a szamártej mellett) nagy rajongója volt
a kecsketejes fürdőknek, de Néro felesége, Poppea is rendszeresen használta
bőre szépségének megőrzésére. Sissi minden idők egyik legszebb császárnéja
titkos szépségreceptjeinek összetevői között is gyakran szerepel, és hogy a
férfiak se maradjanak ki a sorból, II. Henrik francia király is kecsketejjel
töltött kádakban kényeztette magát.
HOGYAN LESZ A (KECSKE)TEJBŐL
POR?
Marco Polo
1295-ben lejegyzett útleírásából ismert, hogy a mongol Kublai Khan katonáinak
élelmezésére szárított tejet is használtak. A tejet a zsír egy részének
eltávolítása után a napon szárították. A modern időkben a tejpor gyártásának a
fejlesztése az 1800-as években kezdődött. Az első iparilag alkalmazott
tejporkészítő eljárásra Grimwade 1855-ben kapott szabadalmat. A tej közel 90%-a
víz. A tejporgyártás során ezt a szabad vizet vonják ki a tejből, így a víztartalom
3% körüli (kötött) vízre csökken. A legkorszerűbb porlasztásos eljárás során a
tejpor a víztartalom eltávolítása után is megőrzi a tej tápanyagait és a
vitamintartalmát is. A visszahigított ital tápértéke majdnem teljesen
megegyezik a friss tejével.
MIÉRT
TEJPOR?
Nem
mindenki és nem mindig tud friss kecsketejhez jutni. A kecskék az őszi
hónapokban párosodnak, és a vemhes anyák tejtermelése az ellés előtt két
hónappal megszűnik. Ezért fordulhat elő, hogy a téli hónapokban hiába keresünk
a piacon friss kecsketejet. A tejpor a friss tejnél kevésbé romlékony, hosszabb
ideig tárolható, nem kell egy külön fagyasztót működtetnünk a betárazott
kecsketej készletek miatt. Bizonyos kozmetikai termékek előállításához pedig praktikusabb
a tejpor használata, pl. fürdőgolyók esetében.
ÖSSZETÉTEL
A kecsketej
hozzávetőleg 30 % zsírtartalmú, kb. 25 % fehérjét tartalmaz. Az ásványi anyagok
közül a legfontosabbak a kálcium, a nátrium, a foszfor, a kálium, a magnézium, a
cink, a nyomelemek közül a szelén, a réz és a jód. Megtalálható benne számos
esszenciális vitamin is, pl. D-vitamin, B1, B2, B5, B6, B12, C, A és E vitamin.
Tartalmaz alfa-hidroxi savakat,
Q10 proenzimet.
HATÁSA
A bársonyos
bőr egyik kulcsa lehet. Hidratál, táplál, irritált, és száraz bőrre különösen
ajánlott. Alkalmas ekcémás tünetek enyhítésére, különböző bőrallergiák,
kiütések gyógyítására. Gyulladásgátló és antibakteriális hatása miatt jól
használható pattanás elleni készítményekben, mivel a mikroorganizmusok
növekedését hátráltatja. Ránctalanító, bőrfiatalító, regeneráló.
FELHASZNÁLÁS:
-
szappanokban,
-
krémekben,
-
maszkokban,
-
fürdőgolyókban,
fürdősókban,
-
pakolásokban.
HIGÍTÁSA:
1 rész
kecsketejpor, 7 rész desztillált víz.
SZAPPANKÉSZÍTÉS
KECSKETEJPORRAL
Ha
szappankészítésre használjuk a kecsketejport, egyrészt használhatjuk
felhigítva, mint folyadék fázist, vagy keverhetjük por alakban a szalagfázisnál
a szappanmasszába. (Adagolása: 1
kg szappanmasszához 1-2 evőkanál.)
FIGYELEM!
A tejporból
készült tejet ugyanúgy lefagyasztva tanácsos használni, mint a friss tejet!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése