2015. november 6., péntek

MÉZES-DIÓS KECSKETEJ SZAPPAN


Ezt a szappanreceptet még nem próbáltam ki, de nagyon tetszik és hamarosan sorra kerül. Igazi, téli napokra való kényeztetés. Nem kerül bele sem színezék, sem pedig illóolaj.

HOZZÁVALÓK:
-          142 gr repceolaj,
-          425 gr kókuszolaj,
-          425 gr olívaolaj,
-          142 gr szőlőmag olaj,
-          142 gr napraforgó olaj,
-          409 gr kecsketej (porból is elkészíthető a keverék 1:7 arányban vízben oldva)
-          182 gr NaOH
-          2-3 evőkanál méz,
-          3 dkg darált dió.

ELKÉSZÍTÉS
A hidegeljárás szabályai szerint készítjük.
A kecsketejport feloldjuk a vízben, a továbbiakban ugyanúgy járunk el, mintha friss kecsketejjel dolgoznánk.
A mézet meglangyosítva a szalagfázisnál adjuk a szappanmasszához. Vigyázat, a méz keményíti a szappant. A darált diót ugyancsak a szalagfázisnál keverjük a masszába.

FONTOS!
A tej/tejpor is tartalmaz cukrot és a méz is, ezért a szappanmassza hőmérsékletét megemelheti. Az egyesítés minél alacsonyabb hőfokon (cc. 38 fok) történjen. A tömbbe öntött szappanokat az első 24 órában ebben az esetben nem kell betakarni.
Érlelési idő: 4-6 hét.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése