Ezt a
szappanreceptet még nem próbáltam ki, de nagyon tetszik és hamarosan sorra kerül. Igazi, téli
napokra való kényeztetés. Nem kerül bele sem színezék, sem pedig illóolaj.
HOZZÁVALÓK:
-
142
gr repceolaj,
-
425
gr kókuszolaj,
-
425
gr olívaolaj,
-
142
gr szőlőmag olaj,
-
142
gr napraforgó olaj,
-
409
gr kecsketej (porból is elkészíthető a keverék 1:7 arányban vízben
oldva)
-
182
gr NaOH
-
2-3
evőkanál méz,
-
3
dkg darált dió.
ELKÉSZÍTÉS
A
hidegeljárás szabályai szerint készítjük.
A
kecsketejport feloldjuk a vízben, a továbbiakban ugyanúgy járunk el, mintha
friss kecsketejjel dolgoznánk.
A mézet
meglangyosítva a szalagfázisnál adjuk a szappanmasszához. Vigyázat, a méz
keményíti a szappant. A darált diót ugyancsak a szalagfázisnál keverjük a
masszába.
FONTOS!
A tej/tejpor
is tartalmaz cukrot és a méz is, ezért a szappanmassza hőmérsékletét
megemelheti. Az egyesítés minél alacsonyabb hőfokon (cc. 38 fok) történjen. A
tömbbe öntött szappanokat az első 24 órában ebben az esetben nem kell
betakarni.
Érlelési idő: 4-6 hét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése