2022. április 29., péntek

ALEPPO SZAPPAN (MAJDNEM) ORIGINAL


Hogy miért szerepel a címben a majdnem  szó, arról később lesz szó. Kezdjük most a híres nevezetes Aleppo szappan történetével . Az Aleppo szappan, vagyis a babérolaj szappan a kasztíliai (olíva olajból készült) szappanhoz hasonlóan kemény szappan. Nevét  a Szíriában található Aleppo városról kapta, ahol először készítették. Klasszikus módon olíva olajból, babérolajból, vízből és lúgból készül. Érési ideje akár 2 év is lehet, de alaphangon is (vigyázat türelmetlenek! J ) legalább 6 hónap!!! Az Aleppo szappant tartják a világ legrégebbi szappanjának, állítólag már Kleopátra is ( a szamártej mellett J ) ebben fürdött és a feljegyzések szerint Zenobia, a Palmyrene Birodalom uralkodónője is. A babérolaj a smaragdzöld színtől a sötét zöldesbarnáig terjed. Minél magasabb a babértartalom, annál inkább barnább az olaj.

MOST KÖVETKEZIK A „MAJDNEM”

Az Aleppo szappant klasszikus módon meleg eljárással készül, méghozzá úgy, hogy az olajokat több napon keresztül forralják hatalmas üstökben a lúggal. Manapság otthon a konyhában ez kevésbé kivitelezhető, ezért én egy egyszerűbb CP receptet osztok meg Veletek a bejegyzés végén. J

MI A TITKA AZ ALEPPO SZAPPANNAK?

Az Aleppo szappanban ötvöződik a olívaolaj és a babérolaj összes bőrre kedvező tulajdonsága. Az olívaolaj az amelyik táplál és hidratál, gyulladáscsökkentő és antioxidánsokban gazdag, a babérolaj pedig nagyon gyengéden tisztít. A legérzékenyebb bőrre is ideális, enyhíti a viszketést, az ekcémás tüneteket, a roseceát és a pikkelysömört.  A babérolaj antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal is rendelkezik, emiatt ugyancsak jótékonyan hat a pattanásos, aknés bőrre.

HOZZÁVALÓK:

Az Aleppo szappanok receptjében általában 5 és 30% között szerepel a babérolaj, de előfordul olyan is, hogy 50%-50%-ban tartalmazza az olajokat. Én egy klasszikusnak számító 20%-os receptet választottam 5% szuperfettelés 26%-os folyadék aránnyal.

800 gr szűz olívaolaj,

200 gr babérolaj,

260 gr desztillált víz,

130 gr NaOH.

ELKÉSZÍTÉS: 

A hideg eljárással készített szappanoknál leírtak szerint járunk el, amit ITT írok le lépésről lépésre.

FIGYELEM! A babérolaj NEM AZONOS a babér illóolajjal!!!

Az Aleppo szappan érési ideje min. 6 hónap.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése