2020. február 6., csütörtök

KEFÍRES RÉPA SZAPPAN VÖRÖS PÁLMAOLAJJAL


Nagyon-nagyon régen nem jelentkeztem új bejegyzéssel. Most egy tavaszváró sárgarépás szappan receptjét osztom meg, ami organikus, gyönyörű sötét narancsvörös színű – PÁLMAVAJJAL készül. A finomítatlan pálmavaj a benne található karotinoidoktól kapja gyönyörű színét és a karotinoidokról tudjuk, hogy erős antioxidánsok. A karotinoidok adta narancsvörös szín lehetetlenné teszi, hogy a napsugárzás bizonyos frekvenciáit a bőr elnyelje, ezáltal megakadályozza a fénysugárzás keltette szabadgyökök szaporodását. Vagyis a vörös pálmaolaj növeli a bőr ellenállását a napfénnyel, az ultraibolya sugárzással szemben. (Ezért nem kizárólag szappanban ajánlatos használni, más remek bőr- és hajápoló készítmények alapanyaga is lehet.)
Ami még a vörös pálmaolajjal kapcsolatban a szappankészítésnél fontos tudnivaló, hogy nagy részben telített zsírsavakból áll, ami azt jelenti, hogy rendkívül stabil, nem hajlamos az avasodásra. A vörös pálmaolaj nagyon jó hidratáló tulajdonságokkal  rendelkezik, és nem elhanyagolható az antibakteriális hatása, ami megfelelővé teszi pl. pattanásos bőr ápolására is. Érzékeny bőrre is jól működik és ekcémás bőrre is sikerrel alkalmazható.

A KEFÍR a szappanban hasonlóan viselkedik, mint bármely más tejes típusú adalék, mint a különféle tejek, joghurt, mascarpone, tejszín stb.
Vagyis:
-  ad egy jó állagot szappannak, mivel a tejsav és NaOH reakciójából nátrium-laktát keletkezik,
-  a benne lévő cukor segíti a habzást,
-  végül az a tapasztalatom, hogy a tejtermékekkel készült szappanok tartósabbak.

A RÉPAPÜRÉ a vörös pálmaolajhoz hasonlóan gazdag karotinoidokban, szépen kiegészíti a pálmaolaj hatását, nem beszélve a szép színéről.

És most lássuk a receptet.

HOZZÁVALÓK:
-          270 gr kókuszolaj,
-          180 gr vörös pálmaolaj,
-          315 gr olívaolaj,
-          135 gr rizskorpa olaj,
-          126 gr NaOH,
-          150 gr desztillált víz,
-          2 teáskanál fehér agyag,
-          50 gr kefír,
-          50 gr sárgarépa püré,
-          10 ml borsmenta illóolaj (opcionális),
-          10 ml fodormenta illóolaj (opcionális),
-          10 ml cédrus illóolaj (opcionális).

ELKÉSZÍTÉS:
1.   A szappan a hidegeljárás szabályai szerint készül, lásd. ITT.
2.   Legelőször érdemes a sárgarépa pürét elkészíteni, ami annyiból áll, hogy a sárgarépát desztillált vízben puhára pároljuk és pürésítjük. TIPP: használhatunk bébi ételt is, csak oda kell figyelni, hogy az összetevőkben a répán és vizen kívül más összetevő ne szerepeljen.
3.   Az illóolajokat összekeverhetjük az agyaggal és a kefírrel és a sárgarpa pürével, és így egyben adhatjuk a szappanmasszához a szalagfázisnál.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése