Nagyon-nagyon
régen nem jelentkeztem új bejegyzéssel. Most egy tavaszváró sárgarépás szappan
receptjét osztom meg, ami organikus, gyönyörű sötét narancsvörös színű –
PÁLMAVAJJAL készül. A finomítatlan pálmavaj a benne található karotinoidoktól
kapja gyönyörű színét és a karotinoidokról tudjuk, hogy erős antioxidánsok.
A karotinoidok adta narancsvörös szín lehetetlenné teszi, hogy a napsugárzás
bizonyos frekvenciáit a bőr elnyelje, ezáltal megakadályozza a fénysugárzás
keltette szabadgyökök szaporodását. Vagyis a vörös pálmaolaj növeli a bőr
ellenállását a napfénnyel, az ultraibolya sugárzással szemben. (Ezért nem
kizárólag szappanban ajánlatos használni, más remek bőr- és hajápoló
készítmények alapanyaga is lehet.)
Ami még a
vörös pálmaolajjal kapcsolatban a szappankészítésnél fontos tudnivaló, hogy
nagy részben telített zsírsavakból áll, ami azt jelenti, hogy rendkívül stabil,
nem hajlamos az avasodásra. A vörös pálmaolaj nagyon jó hidratáló
tulajdonságokkal rendelkezik, és nem elhanyagolható
az antibakteriális hatása, ami megfelelővé teszi pl. pattanásos bőr ápolására
is. Érzékeny bőrre is jól működik és ekcémás bőrre is sikerrel alkalmazható.
A KEFÍR a szappanban
hasonlóan viselkedik, mint bármely más tejes típusú adalék, mint a különféle
tejek, joghurt, mascarpone, tejszín stb.
Vagyis:
- ad egy jó állagot szappannak, mivel a tejsav
és NaOH reakciójából nátrium-laktát keletkezik,
- a benne lévő cukor segíti a habzást,
- végül az a tapasztalatom, hogy a
tejtermékekkel készült szappanok tartósabbak.
A RÉPAPÜRÉ a vörös
pálmaolajhoz hasonlóan gazdag karotinoidokban, szépen kiegészíti a pálmaolaj
hatását, nem beszélve a szép színéről.
És most
lássuk a receptet.
HOZZÁVALÓK:
-
270
gr kókuszolaj,
-
180
gr vörös pálmaolaj,
-
315
gr olívaolaj,
-
126
gr NaOH,
-
150
gr desztillált víz,
-
2
teáskanál fehér agyag,
-
50
gr kefír,
-
50
gr sárgarépa püré,
-
10
ml borsmenta illóolaj (opcionális),
-
10
ml fodormenta illóolaj (opcionális),
-
10
ml cédrus illóolaj (opcionális).
ELKÉSZÍTÉS:
1. A
szappan a hidegeljárás szabályai szerint készül, lásd. ITT.
2. Legelőször
érdemes a sárgarépa pürét elkészíteni, ami annyiból áll, hogy a sárgarépát
desztillált vízben puhára pároljuk és pürésítjük. TIPP: használhatunk bébi
ételt is, csak oda kell figyelni, hogy az összetevőkben a répán és vizen kívül
más összetevő ne szerepeljen.
3. Az
illóolajokat összekeverhetjük az agyaggal és a kefírrel és a sárgarpa pürével,
és így egyben adhatjuk a szappanmasszához a szalagfázisnál.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése