SMINKELTÁVOLÍTÓ COLD KRÉM RÓZSAVÍZZEL
A 40-es években jött divatba a hollywood-i színésznők között a sminkek eltávolítására a cold krém használata. Ez egy zsíros, gazdag krém, természetes összetevőkkel, erőteljes bőrregeneráló hatással. Az igazság az, hogy mind a mai napig használatos filmes és színházi körökben.
A
cold krémek elnevezésüket onnan kapták, hogy a bőrre felvíve egy kellemes
hűsítő érzést adnak. Ennek az az oka, hogy ebben a zsíros, tömör krémben az olajos
szerkezet körbefogja a folyadékot, de kémiailag nem kötődik hozzá. Így a bőrre
kenés közben a folyadék felszabadul, aminek hűtő hatása van. Ennek a típusú
krémnek nagy történelmi hagyomnya van, az eredeti recept a II. században, az ókori
Görögországban élt Galen doktor nevéhez fűződik. Azóta is nagy népszerűségnek
örvend, de amiért érdemes inkább otthon elkészíteni, az az, hogy a boltban
kapható cold krémeket (más készítményekhez hasonlóanJ) mindenféle szintetikus és nem
odavaló anyaggal „dúsítják”. Ilyenek például a krémet kifehérítő bórax, a
természetes olajak helyett petróleum származékok használata.
MIRE
HASZNÁLHATÓ MÉG?
A
krém általános hatásai:
- nyugtató,
- regeneráló,
- hidratáló.
- nyugtató,
- regeneráló,
- hidratáló.
Így
mindenféle kiszáradt, repedezett kézre, lábra, könyökre, babapopsira és
akár arcra is kiváló.
HOZZÁVALÓK:
- 80
gr sárgabaracmag- vagy mandula olaj
- 20
gr méhviasz,
- 80
gr rózsavíz,
- 10
csepp rózsa illóolaj (opcionális, helyettesíthető pálmarózsa vagy geránium
illóolajjal)
ELKÉSZÍTÉS:
1. A
méhviaszt reszeljük le, és tegyük a kiválasztott olajjal egy fém vagy hőálló
üvegtálba.
2. Egy
másik edénybe mérjük ki a rózsavizet.
3. Gőz
fölött melegítsük az olajos keveréket addig, amíg a méhviasz is el nem olvad.
4. A rózsavizet
is langyosítsuk meg.
5. Amikor
mindkét fázis kb. kb. 60 fokos, a rózsavizet kezdjük a zsírfázishoz adagolni.
Szinte cseppenként adjuk hozzá, úgy, hogy közben mixerrel magas fokozaton
keverjük. Amikor már hozzáadtuk az összes rózsavizet, kihűlésig tovább keverjük
a legkisebb fokozaton vagy kézzel.
6. Ezután
tetszés szerint keverhetjük bele az illóolajat.
7. Néhány
órára, vagy egy éjszakára tegyük a krémet a hűtőbe érni.
Tartósítószert nem tartalmaz, ezért tanácsos
hűtőben tartani és 2-3 hét alatt felhasználni.
TIPPEK, TRÜKKÖK
1.A cold krémeknél előfordul, hogy víz válik ki a
krémből. A krémet lehet stabilizálni, ha a zsírfázishoz 12 gr cetilalkoholt is
keverünk, és azzal együtt melegítjük fel.
2.
Ha túl „masszívnak” érezzük a krémet, akkor lehet több folyadékot hozzáadni,
aha túl hígnak, akkor több viaszt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése