2020. február 26., szerda

HOLLYWOOD TITKOS KEDVENCE


SMINKELTÁVOLÍTÓ COLD KRÉM RÓZSAVÍZZEL

A 40-es években jött divatba a hollywood-i színésznők között a sminkek eltávolítására a cold krém használata. Ez egy zsíros, gazdag krém, természetes összetevőkkel, erőteljes bőrregeneráló hatással. Az igazság az, hogy mind a mai napig használatos filmes és színházi körökben.

MIÉRT „COLD” A „COLD” KRÉM?
A cold krémek elnevezésüket onnan kapták, hogy a bőrre felvíve egy kellemes hűsítő érzést adnak. Ennek az az oka, hogy ebben a zsíros, tömör krémben az olajos szerkezet körbefogja a folyadékot, de kémiailag nem kötődik hozzá. Így a bőrre kenés közben a folyadék felszabadul, aminek hűtő hatása van. Ennek a típusú krémnek nagy történelmi hagyomnya van, az eredeti recept a II. században, az ókori Görögországban élt Galen doktor nevéhez fűződik. Azóta is nagy népszerűségnek örvend, de amiért érdemes inkább otthon elkészíteni, az az, hogy a boltban kapható cold krémeket (más készítményekhez hasonlóanJ) mindenféle szintetikus és nem odavaló anyaggal „dúsítják”. Ilyenek például a krémet kifehérítő bórax, a természetes olajak helyett petróleum származékok használata.  

MIRE HASZNÁLHATÓ MÉG?
A krém általános hatásai:
- nyugtató,
- regeneráló,
- hidratáló.
Így mindenféle kiszáradt, repedezett kézre, lábra, könyökre, babapopsira és akár arcra is kiváló.

HOZZÁVALÓK:
      -  80 gr sárgabaracmag- vagy mandula olaj
      -  20 gr méhviasz,
      -  80 gr rózsavíz,
      -  10 csepp rózsa illóolaj (opcionális, helyettesíthető pálmarózsa vagy geránium illóolajjal)

ELKÉSZÍTÉS:
1.    A méhviaszt reszeljük le, és tegyük a kiválasztott olajjal egy fém vagy hőálló üvegtálba.
2.    Egy másik edénybe mérjük ki a rózsavizet.
3.    Gőz fölött melegítsük az olajos keveréket addig, amíg a méhviasz is el nem olvad.
4.    A rózsavizet is langyosítsuk meg.
5.    Amikor mindkét fázis kb. kb. 60 fokos, a rózsavizet kezdjük a zsírfázishoz adagolni. Szinte cseppenként adjuk hozzá, úgy, hogy közben mixerrel magas fokozaton keverjük. Amikor már hozzáadtuk az összes rózsavizet, kihűlésig tovább keverjük a legkisebb fokozaton vagy kézzel.
6.    Ezután tetszés szerint keverhetjük bele az illóolajat.
7.    Néhány órára, vagy egy éjszakára tegyük a krémet a hűtőbe érni.
 Tartósítószert nem tartalmaz, ezért tanácsos hűtőben tartani és 2-3 hét alatt felhasználni.

TIPPEK, TRÜKKÖK
1.A cold krémeknél előfordul, hogy víz válik ki a krémből. A krémet lehet stabilizálni, ha a zsírfázishoz 12 gr cetilalkoholt is keverünk, és azzal együtt melegítjük fel.
2. Ha túl „masszívnak” érezzük a krémet, akkor lehet több folyadékot hozzáadni, aha túl hígnak, akkor több viaszt.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése