AVAGY HOGYAN
EJTSÜK CSAPDÁBA AZ ILLATOKAT?
A
hidegeljárásos szappankészítés során az egyik legnagyobb kihívást az jelenti,
hogy hogyan tartsuk meg az illatokat a szappanban. Az illóolajok, mint az a
nevükben is benne van, hajlamosak elillanni. Egyszerűen elpárolognak. A szappan
elkészülte utáni 4. héten már
akár
50%-kal is csökkenhet a szappanok illatának intenzitása. Mi ennek az oka?
Egyrészt az érlelés során víz párolog a szappanból, ezzel egyidejűleg az
illóolajok egy része is távozik. Másrészt a lúg sem túlságosan kíméletes az
illóolajokkal. Mégis gyakorlatilag ez az egyetlen természetes módja annak, hogy
a házilag készült szappanokat illatosítsuk. És ne felejtsük el, az
illóolajokkal nem csak illatosítunk, hanem más és más aromaterápiás hatással is
gazdagíthatjuk a szappanunkat.
Az
illóolajok távozása egy természetes folyamat, ami ellen nem tehetünk semmit. Van
azonban néhány módszer és trükk, amivel lelassíthatjuk a párolgást. A szappanguruk egyik tanácsa, hogy
használjunk NAGY MENNYISÉGŰ ILLÓOLAJAT, ez az ajánlások szerint elérheti az 50-70
ml/kg mennyiséget is. Számos a neten fellelhető illóolaj kalkulátor is ehhez
hasonló eredményeket ad ki. Személyes tapasztalatom erről a mennyiségről
nincsen, bár (egyesek szerint) én is sok illóolajat használok 20-30 ml/kg., az
illóolaj fajtájától függően.
FIXATŐRÖK
A másik
módszer az, hogy fixatőrökkel próbáljuk maradásra bírni az illatokat. A
fixatőrök olyan anyagok, amelyek segítenek abban, hogy az illat hosszabb ideig
megmaradjon a szappanban. Ezek legtöbbje szilárd anyag, de előfordulnak közöttük
folyékonyak, mint pl. a sűrűbb olajok és a glicerin.
MÓDSZEREK A
FIXÁLÁSRA
1. Illóolaj
keverékek használata.
2. Fixatívok használata:
-
olajok,
glicerin,
-
gyanták,
-
lisztek,
keményítők,
-
növényi
adalékok,
-
ásványi
adalékok.
1. ILLÓOLAJ
KEVERÉKEK
Ilyenkor
figyelembe kell vennünk, hogy az illóolajokat 3 alapvető csoportra oszthatjuk. Az
ALAPJEGYEK gazdagabb, nehezebb illatok, ezek a legtartósabbak. Párolgásuk
lassabb, segítenek más illóolajokat is rögzíteni. Ebbe a csoportba tartozik pl.
a cédrus, a szantál, a tömjén, a mirha, a
pacsuli, a rózsafa, az ylang-ylang,a fahéj, a szegfűszeg.
A
KÖZÉPJEGYEK VAGY MÁS NÉVEN SZÍVILLATOK (pl.citromfű,
rózsa, kakukkfű, rozmaring, narancsvirág,
teafa) és a FEJJEGYEK, FAJILLATOK (pl. citrom,
lime, levendula, bergamott, mandarin, fodormenta) sokkal könnyebben
párolognak. Érdemes a keveréket úgy összeállítani, hogy a fixáló illóolajok
mennyisége 30-50 % között, a középjegyek legalább
40 % körül
legyenek a keverékben. A legkönnyebben a citrus félék párolognak, a narancsot
gyakorlatilag lehetetlen megkötni. Aki mégis szeretne citromos illatot, annak
ajánlom a citronellát, a citromfüvet, az indiai citromfüvet és a litsea
cubebát. Saját tapasztalatom, hogy
a citromot
borsmentával keverve, egészen jó eredményeket lehet elérni.
2. OLAJOK,
GLICERIN
Sokan
esküsznek arra a módszerre, hogy a szuprfettelésnél használt ricinusolajba vagy
olíva olajba keverik bele az illóolajat vagy illóolaj keveréket. Ilyenkor a olajat
fel kel melegíteni 38 fokosra. (DE SOHA
NEM TÖBBRE, mert az illóolajok ilyenkor már károsodhatnak.) Ugyanez az eljárás
a glicerinnél is.
3. GYANTÁK
A különféle
gyantákat a parfümkészítés során is már évezredek óta használják. A legolcsóbb
variáció a fenyőgyanta, kolofónium
használata, de a tömjén, a mirha, a labdanum, a benzoé gyanták is jó
illatmegkötő tulajdonságokkal rendelkeznek. A gyantákat a zsírfázissal együtt
melegítjük, a mennyiség ne haladja meg a zsírfázis 1 %-át, különben a
szappanunk ragacsossá válhat.
4. LISZTEK,
KEMÉNYÍTŐK
Jó
eredményeket lehet elérni, a különféle lisztekkel és keményítő fajtákkal. Nekem
a legjobb tapasztalatom a nyílgyökérliszttel
van, de használható még a tápióka
keményítő is, a rizsliszt, zabliszt, kukoricaliszt, búzakorpa. Adagolása:
1-2 evőkanállal adjunk a szappanmasszához a szalagfázisnál.
5. NÖVÉNYI
ADALÉKOK
Különböző
növényi részeket és származékokat is használhatunk illat rögzítőként. A
legismertebbek közé tartozik a szárított (BIO!!!) citromhéj és narancshéj, a kakaópor, az oregánó, a csalánlevél, az
íriszgyökér, a pacsuli levele, őrölt kávé. Legpraktikusabb a növényi részeket porrá
őrölve összekeverni az illóolajokkal, kicsit állni hagyni és úgy belekeverni a masszába.
Érdemes
kipróbálni másféle magörleményeket is,
pl. a szőlőmag örleményt, vagy én most a különféle illatos, szárított virágokkal kísérletezem. Legutolsóként
a narancsvirág port
próbáltam ki, eredményeim még nincsenek.
ÁSVÁNYI
ADALÉKOK
Ide
tartoznak a különféle agyagok, iszapok. Az agyagok adagolása 1-2 evőkanál/kg.
Vigyázni kell, mert az agyag hajlamos lehet gyorsan besűríteni a masszát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése