2015. október 14., szerda

ILLÓOLAJOK FIXÁLÁSA A SZAPPANBAN


AVAGY HOGYAN EJTSÜK CSAPDÁBA AZ ILLATOKAT?

A hidegeljárásos szappankészítés során az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy hogyan tartsuk meg az illatokat a szappanban. Az illóolajok, mint az a nevükben is benne van, hajlamosak elillanni. Egyszerűen elpárolognak. A szappan elkészülte utáni 4. héten már
akár 50%-kal is csökkenhet a szappanok illatának intenzitása. Mi ennek az oka? Egyrészt az érlelés során víz párolog a szappanból, ezzel egyidejűleg az illóolajok egy része is távozik. Másrészt a lúg sem túlságosan kíméletes az illóolajokkal. Mégis gyakorlatilag ez az egyetlen természetes módja annak, hogy a házilag készült szappanokat illatosítsuk. És ne felejtsük el, az illóolajokkal nem csak illatosítunk, hanem más és más aromaterápiás hatással is gazdagíthatjuk a szappanunkat.

Az illóolajok távozása egy természetes folyamat, ami ellen nem tehetünk semmit. Van azonban néhány módszer és trükk, amivel lelassíthatjuk a párolgást.  A szappanguruk egyik tanácsa, hogy használjunk NAGY MENNYISÉGŰ ILLÓOLAJAT, ez az ajánlások szerint elérheti az 50-70 ml/kg mennyiséget is. Számos a neten fellelhető illóolaj kalkulátor is ehhez hasonló eredményeket ad ki. Személyes tapasztalatom erről a mennyiségről nincsen, bár (egyesek szerint) én is sok illóolajat használok 20-30 ml/kg., az illóolaj fajtájától függően.

FIXATŐRÖK
A másik módszer az, hogy fixatőrökkel próbáljuk maradásra bírni az illatokat. A fixatőrök olyan anyagok, amelyek segítenek abban, hogy az illat hosszabb ideig megmaradjon a szappanban. Ezek legtöbbje szilárd anyag, de előfordulnak közöttük folyékonyak, mint pl. a sűrűbb olajok és a glicerin.

MÓDSZEREK A FIXÁLÁSRA
1.   Illóolaj keverékek használata.
2.   Fixatívok használata:
-          olajok, glicerin,
-          gyanták,
-          lisztek, keményítők,
-          növényi adalékok,
-          ásványi adalékok.

1. ILLÓOLAJ KEVERÉKEK
Ilyenkor figyelembe kell vennünk, hogy az illóolajokat 3 alapvető csoportra oszthatjuk. Az ALAPJEGYEK gazdagabb, nehezebb illatok, ezek a legtartósabbak. Párolgásuk lassabb, segítenek más illóolajokat is rögzíteni. Ebbe a csoportba tartozik pl. a cédrus, a szantál, a tömjén, a mirha, a pacsuli, a rózsafa, az ylang-ylang,a  fahéj, a szegfűszeg.
A KÖZÉPJEGYEK VAGY MÁS NÉVEN SZÍVILLATOK (pl.citromfű, rózsa, kakukkfű, rozmaring, narancsvirág, teafa) és a FEJJEGYEK, FAJILLATOK  (pl. citrom, lime, levendula, bergamott, mandarin, fodormenta) sokkal könnyebben párolognak. Érdemes a keveréket úgy összeállítani, hogy a fixáló illóolajok mennyisége 30-50 % között, a középjegyek legalább
40 % körül legyenek a keverékben. A legkönnyebben a citrus félék párolognak, a narancsot gyakorlatilag lehetetlen megkötni. Aki mégis szeretne citromos illatot, annak ajánlom a citronellát, a citromfüvet, az indiai citromfüvet és a litsea cubebát. Saját tapasztalatom, hogy
a citromot borsmentával keverve, egészen jó eredményeket lehet elérni.

2. OLAJOK, GLICERIN
Sokan esküsznek arra a módszerre, hogy a szuprfettelésnél használt ricinusolajba vagy olíva olajba keverik bele az illóolajat vagy illóolaj keveréket. Ilyenkor a olajat fel kel  melegíteni 38 fokosra. (DE SOHA NEM TÖBBRE, mert az illóolajok ilyenkor már károsodhatnak.) Ugyanez az eljárás a glicerinnél is.

3. GYANTÁK
A különféle gyantákat a parfümkészítés során is már évezredek óta használják. A legolcsóbb variáció a fenyőgyanta, kolofónium használata, de a tömjén, a mirha, a labdanum, a benzoé gyanták is jó illatmegkötő tulajdonságokkal rendelkeznek. A gyantákat a zsírfázissal együtt melegítjük, a mennyiség ne haladja meg a zsírfázis 1 %-át, különben a szappanunk ragacsossá válhat.

4. LISZTEK, KEMÉNYÍTŐK
Jó eredményeket lehet elérni, a különféle lisztekkel és keményítő fajtákkal. Nekem a legjobb tapasztalatom a nyílgyökérliszttel van, de használható még a tápióka keményítő is, a rizsliszt, zabliszt, kukoricaliszt, búzakorpa. Adagolása: 1-2 evőkanállal adjunk a szappanmasszához a szalagfázisnál.

5. NÖVÉNYI ADALÉKOK
Különböző növényi részeket és származékokat is használhatunk illat rögzítőként. A legismertebbek közé tartozik a szárított (BIO!!!) citromhéj és narancshéj, a kakaópor, az oregánó, a csalánlevél, az íriszgyökér, a pacsuli levele, őrölt kávé. Legpraktikusabb a növényi részeket porrá őrölve összekeverni az illóolajokkal, kicsit állni hagyni és úgy belekeverni a masszába.
Érdemes kipróbálni másféle magörleményeket is, pl. a szőlőmag örleményt, vagy én most a különféle illatos, szárított virágokkal kísérletezem. Legutolsóként a narancsvirág port 
próbáltam ki, eredményeim még nincsenek.

ÁSVÁNYI ADALÉKOK
Ide tartoznak a különféle agyagok, iszapok. Az agyagok adagolása 1-2 evőkanál/kg. Vigyázni kell, mert az agyag hajlamos lehet gyorsan besűríteni a masszát.

FIGYELEM!!! AZ ILLÓOLAJOKAT MINDIG LEGUTOLSÓKÉNT KEVERJÜK A SZAPPANMASSZÁBA!!!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése