2015. július 9., csütörtök

LUFFA SZAPPAN


MI AZ A LUFFA?
Férfiasan be kell vallanom, hogy egészen sokáig abban a hitben voltam, hogy a luffa valamiféle tengeri herkentyű. Amikor megtudtam, hogy valójában egy tök fajta, meglepődésemet csak az múlta felül, amikor anno*, még csitri koromban kiderült, hogy a leves vízből készül.

OTTHON IS TERMESZTHETŐ
A luffa tehát egy kúszótök féle, termése leginkább az uborkára vagy a cukkinire hasonlít. Vállalkozó kedvűek nyugodtan megpróbálkozhatnak termesztésével is. Zsenge korában fogyasztható savanyúságként, de tölthetjük vagy ránthatjuk is. Őszre a bőre megsötétedik és a belseje az erős rostképződés hatására szivacsszerű lesz. Amikor már zörgősre száradt, némi áztatás után a bőrt lehúzva, a magokat kiszedve bő vízben addig mossuk, amíg már csak a rosthálózat marad. Ezután, lehetőleg napon, jól ki kell szárítani.
Nemcsak remek természetes szivacs, ami segíti az elhalt hámsejtek eltávolítását, és ősellensége a narancsbőrnek, de remekül használható tisztító eszköz a konyhában és a fürdőszobában is. Használat előtt egy kicsit be kell áztatni, így puhává válik, nem sért és nem karcol.


Luffa tök vagy szivacstök


SZAPPAN LUFFÁVAL
Szappankészítéshez is nagyszerű, a luffa szappannal a tisztítás mellett egyben masszírozzuk is a bőrünket, felpezsdíti a vérkeringésünket, ezáltal javul a bőr anyagcseréje, és ha a fürdőzés után bekenjük magunkat a kedvenc bőrápoló készítményünkkel, akkor az sokkal hatékonyabb lesz, hiszen az elhalt hámsejtek nem fogják akadályozni a hatóanyagok felszívódását.

ELKÉSZÍTÉSE
Roppant egyszerű. Szeleteljük fel a luffát, nagyjából kör alakú szeleteket fogunk kapni. Helyezzük a szeleteket a kiválasztott formába és öntsük rá az elkészült szappanmasszát. Érdemes egy kicsit rázogatni és ütögetni, hogy a szappanmassza jól átjárja a luffát. A továbbiakban pontosan úgy járunk el, mint egy sima szappan készítésénél.




Luffa szappan készítés



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése