KÉKFRANKOS BORSZAPPAN SZŐLŐMAGOLAJJAL
A
kékfrankos magyar szőlőfajta, számos borvidéken termesztik, de igazán jó
kékfrankost csak nálunk csinálnak a világon. A kékfrankos szőlőfajtára
jellemző, hogy tanninokban (növényi eredetű polifenolokban), azaz csersavakban
gazdag. A tanninoknak számos pozitív egészségügyi hatásuk ismert, többek között
erős antioxidánsok, segítenek a sejtkárosodás megelőzésében, a szabad gyökök
megsemmisítésében és nem utolsó sorban antibakteriális, vírus- és gombaölő hatásúak.
Ezek a tulajdonságok egy szappannak is csak előnyére válhatnak. Ugyanis a
vörösbor (mértékkel) nemcsak belsőleg gyógyhatású, de pl. Franciaországban nagy
hagyománya van a vinoterápiának, boros fürdőknek és egyéb bőrfiatalító boros
masszásoknak, kezeléseknek.
HOZZÁVALÓK:
-
122
ml kékfrankos vörösbor (lehet nem kékfrankos is)
-
122
ml desztillált víz,
-
143
gr kókuszolaj,
-
225
gr pálmaolaj,
-
150
gr rizskorpa olaj,
-
55
gr szőlőmagolaj,
-
68
gr ricinus olaj,
-
90
gr NaOH,
-
10-15
ml illóolaj (opcionális),
-
lila
kozmetikai színezőpigment (opcionális).
ELKÉSZÍTÉS:
A szappant
a hidegeljárás szabályai szerint készítjük. Részletes leírás itt található.
Ami
KÜLÖNBSÉG!!! A bort a felhasználás előtt mindenképpen forraljuk fel és hagyjuk még
legalább 20 percig lassú tűzön főni, hogy az alkohol teljesen elpárologjon. Az
alkohol gyorsítja a kötési folyamatot! Amire még ügyelnünk kell, hogy lehetőleg
száraz, alacsonyabb cukortartalmú bort használjunk, mert a cukor ugyancsak
felgyorsítja a gélesedést. Ha a borból kiforrt az alkohol, fagyasszuk le, majd így keverjük hozzá APRÁNKÉNT a lúgot. Sajnálatos módon a vörösbor
elveszíti gyönyörű színét a kémiai reakció során (a vörös színt adó flavonoidok
nem „kompatibilisek” a lúggal), és barnás színűvé fog változni, amit egy kevés
lila pigmenttel tudunk kompenzálni. A bor természetes cukortartalma növeli a
habzást, így végeredményben egy kiváló ápoló tulajdonságokkal rendelkező, kellemesen
habzó igazi szappankülönlegességet kapunk végeredményként.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése