A lanolin egy természetes alapanyag, a gyapjas állatok faggyúmirigyeiben termelődő sárgás színű, sűrű kenőcsös állagú, viaszos anyag. Összetevőinek köszönhetően kifejezetten bőrbarát anyag és korábbi híresztelésekkel szemben nem kell attól tartani, hogy allergén, mert kozmetikai felhasználásra már csakis 100%-ban gyógyszertári tisztaságban kerül forgalmazásra, amit préseléssel és nem vegyszeres eljárással nyernek ki a gyapjúszálak közül. Egy 2001-es kutatás szerint, amiben 24000 ember vett részt, bebizonyította, hogy a lanolinra érzékenyek száma 1,7% volt, és amikor a lanolin koncentrációját levitték 50% alá, akkor az allergiások aránya még kisebb volt. A lanolin erősíti a bőr védőrétegét, puhítja és lágyítja a bőrt, nedveségmegkötő hatású. Ennek köszönhetően a repedezett, száraz, viszkető bőr nagyszerű ápolószere. Felhasználása előnyös bőrpuhító krémekbe, popsikenőcsökbe, szappanokba, hidratáló krémekbe, száraz, repedezésre, hámlásra hajlamos bőrt ápoló készítményekbe.
5 FONTOS DOLOG, AMIT TUDNI KELL A LANOLIN HASZNÁLATÁRÓL
1. A lanolin érzékeny a magas hőmérsékletre, így soha ne melegítsük
túl, olvadási hőmérséklete cc. 40 C°. Először érdemes a szappan- és
krémkészítésnél a zsírfázist felmelegíteni, majd némi hűtés után hozzákeverni a
lanolint.
2. Szappankészítésnél az adagolás 4%, krémkészítésnél v/o kenőcsöknél
15-20%, o/v krémeknél 2-3%.
3. Szappankészítésnél a receptet úgy alakíthatjuk át, hogy a
hozzáadott lanolin mennyiségét levonjuk a receptben szereplő valamelyik olaj
mennyiségéből. (Szappannál, ahogy már írtam az adagolás 4%.)
4. A lanolin tele van el nem szappanosodó anyagokkal, így szappankészítésnél
a szuperfett ne legyen több, mint 5%, hogy nehogy túl puha legyen a késztermék.
5. Szappankészítésnél a lanolin gyorsíthat, erre figyelni kell és
felkészülni a gyors munkára.
MINDENMENTES LANOLINOS BABASZAPPAN RECEPT
- 227 g
kókuszolaj
- 420 gr
olívaolaj
- 85 gr
napraforgó olaj
- 85 gr
kakaóvaj
- 34 gr
lanolin
- 118 gr
NaOH
- 245 gr desztillált víz
ELKÉSZÍTÉS:
A szappant a hidegeljárás szabályai szerint készítjük el, amiről részletesen ITT olvashatsz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése