PÁLMAOLAJ
NÉLKÜL!!!
Évek óta
kísérleteztem egy olyan recepttel, ami kellő ideig elég „folyós” marad, hogyha
kicsi formákat használok, akkor legyen kellő időm, hogy „elbabráljak” azzal, hogy
minden formába megfelelő állagban tudjam betölteni a kész szappanmasszát. Ez azért
fontos, mert egyrész rendkívül kényelmetlen amikor a félig megkötött masszát
viharos sebességgel kell kesztyűs kézzel a formákba gyömöszölni, másrészt pedig
így elkerülhetőek a levegőbuborékok a kész szappanban, harmadrészt , ha olyan
formát használunk amiben finom részletek szerepelnek (én sok ilyet használok),
akkor a minta így gyönyörűen kirajzolódik.
A másik eset,
amikor szükségünk van arra, hogy a masszánkkal sokáig tudjunk dolgozni, ha
színes örvényeket vagy bármilyen más bonyolultabb, több színű mintát tervezünk
a szappanunkba. Ezeket a típusú szappanokat általában inkább tömbös formában
készítjük.
MIRE FIGYELJÜNK?
1.
Amikor
a lúgos folyadékot belekeverjük a zsírfázisba, akkor a botmixert ne
folyamatosan használjuk, hanem célszerű egyszer-egyszer pár másodpercre
beindítani. Így elkerülhető, hogy túlkeverjük a masszát.
2.
A
végén az illóolajakat vagy egyéb adalékot inkább kézzel keverjük a masszába,
így ugyancsak elkerülhetjük a massza gyorsabb megszilárdulását.
3.
Amennyiben
több színt használunk, minél gyorsabban osszuk szét a masszát megfelelő számú
műanyag edénybe, és a már előre, egy kevés olajban feloldott színezéket szilikon
spatulával, vagy kávéhabosítóval, esetleg botmixerrel (éppen csak!!!) keverjük
a masszába.
4.
Figyeljünk
oda a hőmérsékletre, célszerű a 40 fokos hőmérsékletet tartani, amikor a lúgos
folyadékot a zsírfázisba keverjük. Minél magasabb a hőmérséklet, annál
gyorsabban szilárdul a massza!!!
5.
A
formába öntött szappanokat hagyjuk a formában 2-3 napig, amíg kellően
megszilárdulnak. A kivételnél először tegyük be a fagyasztóba a formákat cc. 30
percre, így könnyen és sérülés nélkül ki fogjuk tudni szedni a legkényesebb
darabokat is.
ALAP RECEPT:
-
405
gr pomace olívaolaj,
-
180
gr kókuszolaj,
-
225
gr hidegen sajtolt napraforgó olaj (kevésbé avasodik, mint a finomított!!!)
-
45
gr sheavaj,
-
45
gr ricinus,
-
122
gr NaOH,
-
288
gr folyadék,
-
2
tk nátrium-laktát,
-
20
ml illóolaj,
-
színezék,
-
adalékok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése