2017. augusztus 30., szerda

LIMONCELLO SZAPPAN MENTÁVAL


Aki valaha is járt a napfényes Itáliában, egészen biztosan találkozott az egyik legnépszerűbb tradicionális italukkal a limoncello-val. A limoncello hagyományosan sorrento-i citrom héjából készülő citromlikőr. Számtalan változata létezik, sokszor mentával kínálják.
Ez ihlette az alábbi receptet.

HOZZÁVALÓK:
-  200 gr kókuszolaj,
-  400 gr pálmaolaj,
-  200 gr olívaolaj,
-  100 gr szójaolaj,
-  100 gr finomított sheavaj,
-  50 gr ricinus
-  146 gr NaOH,
-  336 gr desztillált víz,
-  1 teáskanál titándioxid,
-  2 teáskanál citromhéj por (NEM citromsav),
-  1 fél marék szárított borsmenta,
-  20 ml citrom illóolaj,
-  5 ml borsmenta illóolaj.

ELKÉSZÍTÉS
1.   A szappant a hideg eljárás szabályai szerint készítjük. Részletes leírás ITT található.
2.   A titándioxidot a meglangyosított ricinus olajban alaposan elkeverve a szalagfázisban keverjük a masszához.
3.   A citromhéj port elkeverjük az illóolajokkal és ugyancsak a szalagfázisnál keverjük a szappanmasszába. Ez a finom hámlasztó hatás mellett segíti megtartani az illóolajok illatát.
4.   A szárított borsmentát a legvégén keverjük a már elkészült masszához. A borsmentának         az a nagyon jó tulajdonsága van, hogy a szappanban megtartja a friss zöld színét.

TIPPEK, TRÜKKÖK
A citrom illóolaj illata önmagában nemigen marad meg a szappanban, de borsmentával keverve és citromhéj porral fixálva, akár 1-1 1/2 évig is megmarad.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése