2016. június 21., kedd

LAURYL-GLÜKOZID – SŰRÍTŐ TENZID


EGY KIS ISMÉTLÉS
Korábbi bejegyzésekben volt már szó tenzidekről, nevezetesen a kókusz glükozidról itt és a betain-ről itt. Egy kis ismétlés a biztonság kedvéért. Tehát a tenzidek olyan anyagok, amelyeknél a molekula két elkülönülő részből áll: az egyik része vízben oldódik, a másik része pedig olajban. Ebből következik, hogy a határfelületeken (pl. víz/olaj) fejtik ki a hatásukat, mivel ott feldúsulnak. Befolyásolják a határfelületi feszültséget, a vízben oldódó tenzidek csökkentik a víz felületi feszültségét, innen ered az elnevezésük is, hogy „felületaktív anyagok”. További jellegzetes tulajdonságuk még, hogy egy meghatározott koncentrációnál a molekulák un. micellákat képeznek, vagyis a micella a kolloidok készítésekor létrejövő gömb alakú molekula halmaz. A tenzidek úgy tisztítanak, hogy ezek az apró gömb alakú micellák a bőrfelülettel találkozva kinyílnak, majd összezárulnak, de közben magukkal ragadják és a gömb belsejébe zárják a szennyeződést. A kolloid méretű micellák jelenlétével magyarázható, hogy számos vízben nem oldódó anyag tenzidek jelenlétében vízoldhatóvá válik.

LAURYL-GLÜKOZID
A lauryl-glükozid egy gyengéd, általában kókusz vagy kukorica olajból előállított nemionos felületaktív anyag, csecsemők, gyermekek és érzékeny bőrűek számára is ajánlott. Ecocert minősítéssel rendelkezik, bio termékekben is használható. Minden bőrtípusra megfelelő választás. Használható egyedüli tenzidként is a készítményekben, de csekély habzása miatt javasolt ún. habosító tenziddel (Decyl-glükozid) keverve alkalmazni.

TULAJDONSÁGAI:
-          fehéres-sárgás színű, kissé zavaros, pasztaszerű sűrű, jellegzetes szagű folyadék,
-          20%-os vizes oldatban a pH értéke 11-12,5,
-          minden bőrtípusra ajánlott,
-          minden hajtípusra ajánlott,
-          különösen ajánlott érzékeny bőrűeknek,
-          növeli a készítmények sűsűségét,
-          Ecocert által jóváhagyott termék.

ALKALMAZÁSA:
-          samponokban,
-          csecsemőknek és gyermekeknek szánt fürdőkészítményekben,
-          felnőtteknek szánt fürdőkészítményekben,
-          tusfürdőkbe,
-          fürdőgélekbe,
-          habzó oldatokba.

ADAGOLÁSA:
-          5-35 %, készítménytől függően,
-          mivel csekély habzású, ajánlott más tenzidekkel együtt alkalmazni.

TÁROLÁSA
Légmentesen lezárva, száraz, fénytől védett ehyen.
Ha nagyon besűrűsödne, 50 fokos vízsugárban, vagy gőz fölött felolvasztható.
Eltarthatósága 2 év.

FONTOS!!!
A lauryl-glükozid pH értéke 10-12,5. A samponoknál ideális esetben ez az érték 4,5-6,5, a test- és arcbőr számára készült termékeknél 5-7. Az ideális pH érték beállítható tejsavval vagy citromsavval. Higítatlanul ne használjuk, szem- és bőrirritációt okozhat. Bár nagyon gyengéd tenzid, személyes érzékenység felléphet, ezért érdemes egy próbát végezni a használat előtt.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése