2016. január 5., kedd

BABASSU OLAJ – AMAZÓNIA KINCSE


INCI: ORBIGNYA OLEIFERA

A babassu vagy cusi pálma Brazília északi részén, az amazóniai esőerdőkben őshonos, de nagyobb babassu populációkat találunk még Bolíviában és Mexikóban is.
20 méter magasra is megnő, gyümölcse, a babassudió fürtökben terem rajta,  egy-egy dió súlya elérheti a 30-40 dkg-ot is. A fa minden részét hasznosítják. Vastag héja kiváló fűtőanyag, törzsét tetőépítésre, leveleit szőnyegfonásra használják. Az olajat a gyümölcs magjából nyerik, a mai napig hagyományos, kézműves eljárással. A megmaradt olajpogácsák magas fehérjetartalmuk miatt jól használhatóak takarmányként. Az olajat hasznosítja az élelmiszeripar, a gyógyszeripar, sőt a Virgin légitársaság 2008 februárjában egy Boing 747-es gép tesztrepülése során a kerozin egy részét kókusz- és babassu olaj keverékével helyettesítette, és a gép szerencsésen megérkezett Londonból Amszterdamba.
A Kayapo indiánok a babassu pálmát szent fának tartják, rituális célokra is szolgál. Magjából piros testfestéket készítenek, amiről azt atartják, hogy az adott testrészre kenve, azt energetizálja. A babassu olaj annattoval keverve különböző szertartások - névadás, beavatások, házasság, temetés -, nélkülözhetetlen eszköze.
A brazil nők egyik hagyományos szépség titka a babassu olaj. A babassu olaj tulajdonságai a kókuszolajéhoz hasonlítanak, csodálatosan puhává és bársonyossá teszi a bőrt, fényessé és lággyá a hajat. (EZT SAJÁT TAPASZTALATBÓL IS MEGERŐSÍTHETEM!!!)

HOGYAN KÉSZÜL A BABASSU OLAJ?
Az előzőekben volt már szó róla, hogy a mai napig hagyományos eljárással vonják ki a diókból az olajat. Ezt a munkát elsősorban nők végzik. Doronghoz hasonló szerszámmal megtörik a diókat, majd megpörkölik. Tovább őrlik, majd ismét pörkölés következik, egészen addig, amíg egy olajos massza nem keletkezik. Ekkor vizet adva hozzá nyílt tűzön addig főzik, amíg az olaj ki nem válik teljesen. Hozzávetőleg 200 dióból 2-3 liter olajat lehet kinyerni. A kész olajnak jellegzetes füstös, diós illata van.

ÖSSZETÉTELE
Zsírsav összetétele különleges, mivel nagyon magas a laurinsav aránya.
-          50 % laurinsav,
-          20 % mirisztinsav,
-          11 % palmitinsav,
-          10 % olajsav,
-          3,5 % kaprilsav,
-          kálcium,
-          foszfor,
-          magnézium,
-          kálium,
-          cink,
-          réz,
-          vas.

TULAJDONSÁGAI:
-          lágyító,
-          hidratáló,
-          antioxidáns, öregedésgátló,
-          gyulladásgátló,
-          tápláló,
-          védő,
-          regeneráló,
-          nyugtató,
-          bársonyos érzetet kelt,
-          antimikrobális hatású.

ÁLTALÁNOS FELHASZNÁLÁS:
-          száraz, vízhiányos bőrre,
-          érzékeny bőrre,
-          csecsemőápolási szerekben,
-          napozás utáni készítményekben,
-          repedezett, hámló bőrre,
-          striákra,
-          viszkető, atópiás bőrre,
-          pikkelysömörre,
-          gyulladásos bőrre,
-          ráncmegelőző, ránctalanító készítményekbe,
-          masszázsolajokba,
-          arckrémekbe,
-          testápolókba,
-          hajápoló készítményekbe, és önmagában is haj- és fejbőr ápolására.

FELHASZNÁLÁS SZAPPANBA
Igazi luxus összetevő. Hasonló a kókuszolajhoz, de minőségileg lényegesen jobb, mivel több el nem szappanosodó összetevőt tartalmaz és egyáltalán nem szárít. Karakteres habot ad és nagyon jó a tisztító hatása. Borsos ára miatt itthon kevésbé használják szappankészítésre, de aki mégis befektet egy adag babassu olajba, csodákat fog tapasztalni.

ADAGOLÁS
Bázisolajként: 5-50 %.
Túlzsírozásra: 5-10 %.

FIZIKAI/KÉMIAI JELLEMZŐK
A babassu olaj sárgás, szilárd halmazállapotú olaj, alacsony (20-24 fok) hőmérsékleten folyóssá válik. Közepesen felszívódó, félzsíros érzetet hagy.
Jódszáma: 14-20.
Elszappanosítási index: 245-256.
El nem szappanosodó frakció: 11 %.

TÁROLÁSA:
Oxidációra ellenálló, szonahőmérsékleten 25 fok alatt, nedvességtől, fénytől óvva.
Eltarthatóság 18 hónap.

BIZTONSÁGI ADATOK
Nem irritáló, nem érzékenyítő, de dió allergiások óvatosan használják!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése