2015. december 3., csütörtök

FŰSZERES, FORRALT BOROS SZAPPAN


Egy igazi karácsonyi különlegességet találtam. Még kimondani is jó, forraltboros szappan. Valódi fahéjjal, szegfűszeggel, ánizzsal. Ínyencek tehetnek bele még akár szerecsendiót és gyömbért is, esetleg narancshéjat. A vörösbor antioxidáns hatása nemcsak lenyelve hatásos. A mandulaolaj és a sheavaj pedig gondoskodik a megfelelő ápoló hatásért. A fűszerek melegítik, és feszesítik, rugalmassá teszik a bőrt.

HOZZÁVALÓK:
-          200 gr kókuszolaj,
-          280 gr pálmaolaj,
-          260 gr olíva olaj,
-          100 gr napraforgó olaj,
-          60 gr szőlőmag olaj,
-          50 gr kakaóvaj,
         50 ml mandula olaj,
-          138 gr NaOH,
-          360 gr vörösbor,
-          őrölt fahéj, szegfűszeg, ánizs, gyömbér, szerecsendió, narancshéj tetszőlegesen.
-          1-2 evőkanál szőlőmagliszt (opcionális),
-          10-20 ml illóolaj, lehet szegfűszeg, fahéj, citrom vegyesen.

ELKÉSZÍTÉS
A hidegeljárásos módszert követjük. Részletes leírás itt. Ami nagyon fontos, hogy a bort jó 
¼ órát forraljuk kis lángon, hogy az alkohol eltávozzon belőle, különben csúnya vége lesz a szappanunknak. Miután a forralást befejeztük, a bort hűtsük le, és a lúgot óvatosan, apránként adjuk hozzá, mivel a bor cukrot tartalmaz és nagyon felmelegedhet a folyadékunk. Extra színezéknek tehetünk a masszába 1-2 evőkanál szőlőmaglisztet, ez elmélyíti a szappan vörösesbarna színét. Az őrölt fűszerekből is tehetünk a végén a masszába 1 evőkanálnyit. 4-6 hét érés után finom, fűszeres illatú szappant fogunk kapni, enyhe dörzshatással.

TIPPEK, TRÜKKÖK
A borba is tehetünk fűszereket, narancshéjat, mintha igazi forralt bort készítenénk. A végén a folydékot le kell szűrni!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése