Egy igazi
karácsonyi különlegességet találtam. Még kimondani is jó, forraltboros szappan.
Valódi fahéjjal, szegfűszeggel, ánizzsal. Ínyencek tehetnek bele még akár
szerecsendiót és gyömbért is, esetleg narancshéjat. A vörösbor antioxidáns
hatása nemcsak lenyelve hatásos. A mandulaolaj és a sheavaj pedig gondoskodik a
megfelelő ápoló hatásért. A fűszerek melegítik, és feszesítik, rugalmassá
teszik a bőrt.
HOZZÁVALÓK:
-
200
gr kókuszolaj,
-
280
gr pálmaolaj,
-
260
gr olíva olaj,
-
100
gr napraforgó olaj,
-
60
gr szőlőmag olaj,
- 50 gr kakaóvaj,
- 50 ml mandula olaj,
-
138
gr NaOH,
-
360
gr vörösbor,
-
őrölt
fahéj, szegfűszeg, ánizs, gyömbér, szerecsendió, narancshéj tetszőlegesen.
-
1-2
evőkanál szőlőmagliszt (opcionális),
-
10-20
ml illóolaj, lehet szegfűszeg, fahéj, citrom vegyesen.
ELKÉSZÍTÉS
A
hidegeljárásos módszert követjük. Részletes leírás itt. Ami nagyon fontos, hogy
a bort jó ¼ órát forraljuk kis lángon, hogy az alkohol eltávozzon belőle, különben csúnya vége lesz a szappanunknak. Miután a forralást befejeztük, a bort hűtsük le, és a lúgot óvatosan, apránként adjuk hozzá, mivel a bor cukrot tartalmaz és nagyon felmelegedhet a folyadékunk. Extra színezéknek tehetünk a masszába 1-2 evőkanál szőlőmaglisztet, ez elmélyíti a szappan vörösesbarna színét. Az őrölt fűszerekből is tehetünk a végén a masszába 1 evőkanálnyit. 4-6 hét érés után finom, fűszeres illatú szappant fogunk kapni, enyhe dörzshatással.
TIPPEK, TRÜKKÖK
A borba is tehetünk fűszereket, narancshéjat, mintha igazi forralt bort készítenénk. A végén a folydékot le kell szűrni!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése