2015. december 10., csütörtök

ILLATOS POTPOURRI MÉHVIASSZAL


MI IS AZ A POTPOURRI?
A potpourri eredetileg természetesen illatozó, virágszirmokból, levelekből, gyökerekből
és fűszerekből összeállított keverék.
A francia eredetű pot-pourri szó eredetileg „korhadó fazekat” jelent. Franciaországban és Spanyolországban a XVII. század elejétől jött szokásba, hogy kora tavasztól kezdve összegyűjtötték az éppen nyíló virágokat, gyógynövényeket és pár napot vártak, hogy egy kicsit megpuhuljanak. Ezután egy fazékban, durva tengeri sóval rétegezve lerakták és ezt egészen nyár végéig ismételték, időnként megkeverve a gyakorta már erjedésnek indult, nem túl gusztusos masszát. Az ősz folyamán aztán ehhez a masszához fűszereket és az illatot megtartó anyagokat adtak, egészen addig, amíg egy finom, illatos keveréket nem kaptak. Ezt egy kifejezetten erre a célra szolgáló, légáteresztő fedővel ellátott fa- vagy cserépedénybe töltve helyezték el a szobákban. Természetesen az illatosításon felül a levegő fertőtlenítése is cél volt.  A leggyakrabban használt növények és fűszerek a boróka-, ciprus-, és fenyőforgács, a szegfűbors, szegfűszeg, fahéj, muskátli levél, majoranna, menta levél, édeskömény mag, rozmaring, rózsa szirom, narancshéj, és a jázmin virág voltak.
Manapság úton-útféle vásárolhatunk ún. potpourrit, de ezeknek igazából semmi közük a valódi potpourrihoz. Bár nagyon dekoratívak, azonban legtöbbször erős, szintetikus illatokat, nem ritkán ugyancsak szintetikus festékanyagokat tartalmaznak.

POTPOURRI HÁZILAG
Az illatok megtartásához mindenképpen szükséges valamilyen kötőanyag. Régebben a parfümkészítők körében is jól ismert florenci nőszirom gyökerét alkalmazták erre a célra. De a különböző viaszok is  nagyszerűen megfelelnek a célnak. A méhviasz különösen alkalmas erre célra, hiszen önmagában is finom, méz illatot áraszt.

HOZZÁVALÓK:
-          100 gr méhviasz,
      -          2 teáskanál kókuszolaj,
-          1 teáskanálnyi illóolaj tetszés szerint (keverve is lehet),
-          szárított virágszirom, gyógynövény, fűszernövények,
-          szilikonforma.

ELKÉSZÍTÉS:
  1. A méhviaszt és a kókuszolajat gőz fölött olvasszuk meg.
  2. Ha kézmelegre hűlt, adjuk hozzá az illóolajat.
  3. Öntsük a keveréket szilikonformába és a tetejére tegyük rá a kiválasztott növényeket.
  4. Hagyjuk teljesen megszilárdulni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése