(INCI: PERSEA GRATISSIMA OIL )
Nem így terveztem!!!
Nem így terveztem!!!
Az elmúlt közel másfél hónapban azonban összecsaptak a fejem
felett a hullámok. A mindennapi hajnali kelések, késői fekvések ellenére sem
sikerült még a megígért blogbejegyzés végleges formába öntése. De dolgozom
rajta, előbb utóbb felkerül.
Addig is egy kis összefoglaló az avokádó olajról.
Az avokádó olaja kezdetektől fogva izgatott. Sokáig csak a
gyümölccsel találkoztam. Amikor elkezdtem kozmetikumok készítésével
foglalkozni, akkor ismerkedtem meg ezzel a csodálatosan haragoszöld,
sokoldalúan felhasználható olajjal.
Az avokádó olaj vitaminokban,
nyomelemekben és ásványokban gazdag - a feldolgozás mikéntjétől és a gyümölcs
fajtájától (hozzávetőleg 400 különböző fajta létezik) sárgástól a mély
sötétzöldig terjedő színű, aromás, közepes sűrűségű, de jól felszívódó,
jellegzetesen karakteres, domináns
illatú bázisolaj.
Az avokádó ősi haszonnövény, őshazája Mexikó, már Kre.
5000-ben is használták a dél-amerikai indiánok, neve is az azték anuacatl
szóból származik, ami herefát jelent, utal a gyümölcs alakjára, valamint, hogy
azok párosával csüngenek a fa ágain. Afrodiziákumként is számon tartott
gyümölcs.
Az avokádót aligátorkörtének is nevezik, alakja és friss, harsogó
zöld színe miatt.
A XVIII. század óta
más trópusi, szubtrópusi és mediterrán területeken is termesztik. Fő termőhelyei Kalifornia, Florida, a karibi-tengeri szigetek, Brazília, Indonézia, Új-Zéland, Izrael, és Dél-Afrika.
Az avokádófa 10-20 méteresre is megnő, a babérfélék
családjába tartozik.
Más növényi olajokkal ellentétben az avokádó olajat a
tenyérnyi, körte alakú gyümölcs -akár 25% zsírt is tartalmazó- húsából
préselik.
ÖSSZETÉTELE:
Hozzávetőleg
85%-ban tartalmaz telítetlen zsírsavakat.
-
olajsav
47-70 %
-
linoleinsav
9-15 5
-
palmitinsav
15-23 %
-
palmitoleinsav
5-13 %
-
fitoszterolok,
-
A,
D, E vitaminok,
-
Alfa”
tokoferol (8-15 %/100 g)
-
Lecitin
-
Karotinoidok,
-
Szkvalén.
TULAJDONSÁGAI:
-
védő,
nyugtató hatás,
-
puhító,
lágyító hatás,
-
késlelteti
a bőr öregedését, ránctalanító hatású,
-
antioxidáns,
véd a szabadgyökök ellen,
-
enyhén
sebösszehúzó hatású,
-
hidratáló,
-
enyhíti
a gyulladásos reakciókat, és a viszketést,
-
szabályozza
a sejtek áteresztőképességét,
-
segíti
a bőr rugalmasságát,
-
segíti
a barnulást,
-
haj-
és fejbőr regeneráló hatású.
ÁLTALÁNOS FELHASZNÁLÁS:
-
száraz,
hámló bőrre,
-
vízhiányos
bőrre,
-
érett
bőrre,
-
ekcémás
bőrre,
-
pikkelysömörre,
-
neurodermatitiszre,
-
repedezett,
sérült bőrre,
-
hajápolásra,
-
érzékeny,
gyulladásos bőrre,
-
hegek
kezelésére,
-
striák,
terhességi csíkok kezelésére.
FELHASZNÁLÁS SZAPPANBA:
Luxus bázisolajként is használható, de leginkább ideális
választás a szuperfettelésre, mivel egy viszonylag drágább olajról van szó.
Krémes habot ad.
Az avokádó és az olívaolaj vagy csipkebogyó olaj együttes
használata egy nagyon finom, gyengéd szappant eredményez, ami ideális az
érzékeny bőr ápolására, és különösen jól alkalmazható a babáknál.
A sötétzöld tónusú olajak enyhe zöld színt adnak a
szappannak.
ADAGOLÁS:
Bázisolajként:
4-35 %
Exta
zsírozásnál: 1-6 %
FIZIKAI/KÉMIAI JELLEMZŐK:
Fajsúlya:
0,914
Jódszáma:
65-95.
Elszappanosítási
index: 170-197
El nem
szappanosodó frakció: 6-7 % (finomítatlan olaj)
TÁROLÁSA:
Oxidációra
ellenálló, szobahőmérsékleten, 25 celsius fok alatt, nedvességtől és fénytől
védve. Hűtőszekrényben is tartható.
Eltarthatóság:
12 hónap.
SZINERGIÁK:
- csipkebogyó olaj,
- olíva
olaj,
- búzacsíra
olaj,
-
homoktövis olaj,
-
körömvirág olaj,
- ricinus
olaj,
- kókusz
olaj.
Kapcsolódó tartalmak:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése