SZAPPAN
KECSKETEJPORRAL, FENYŐFÁS „DIZÁJNNAL”
A
kecsketej mesés összetevője a háziszappanoknak, de lassan kezdődik a friss
kecsketejben ínséges időszak. Ilyenkor vesszük a legnagyobb hasznát a porított
kecsketejnek. A porított kecsketej megőrzi a folyékony kecsketej összes
tápanyagát és vitaminjait. A kecsketej az egyetlen tej, amely természetesen
előforduló kaprinsapril-triglicerideket tartalmaz, ezért fantasztikus a
hidratáló és bőrtápláló hatása. A kecsketej 4pH értéke 4-6,4 közötti érték, ami
végsősoron csökkenti a kész szappan pH értékét is. Nagyszerűen eloszlatható
mind folyadékban, mind pedig olajban. Tehát feloldhatjuk akár vízben, és
használhatjuk úgy, mint a friss tejet, vagy akár por formájában hozzáadhatjuk a
szappanmasszához a szalagfázisban. A kecsketejporról és a felhasználásáról ITT
lehet részletesen olvasni.
HOZZÁVALÓK:
-
270
gr kókuszolaj,
-
180
gr pálmaolaj,
-
315
gr olívaolaj,
-
90
gr finomított sheavaj,
-
45
gr ricinus,
-
315
gr desztillált víz,
-
128
gr NaOH
-
színes
ásványi pigment tetszés szerint,
-
20
ml illóolaj tetszés szerint.
-
45
gr kecsketejpor.
(A
szappan 35 %-os folyadéktartalommal és 5% túlzsírozással készül.)
ELKÉSZÍTÉS:
1. A
szappan a hideg eljárás szabályai szerint készül, amiről részletes leírás ITT
olvasható.
2. A
kecsketejporból készült tejet ugyanúgy lefagyasztva kell használni, mint a
friss tejet, különben „megég” a tejes folyadék és narancssárgára színeződik.
3. Ha
a szalagfázisnál adjuk a masszához, érdemes a túlzsírozásra szánt olajban
elkeverni.
4. A
masszát öntsük egy lapos formába, olyan vastagságban ( cc. 2-3 cm) amilyen
vastagságú szappant kívánunk készíteni.
5. A
felvágásnál az alábbi rajz szerint szeleteljük fel a tömböt.
A szappant háromszögekre vágjuk fel! |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése