2018. január 26., péntek

SZAPPANKÉSZÍTÉS MELEG ELJÁRÁSSAL LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

1. RÉSZ

Sokáig halogattam ezt a bejegyzést, mivel gázsütőm van, illetve egy ideig még az sem volt. Egyébként is általában a szappanöntéshez kis formákat használok, aminél előnyösebb a hidegeljárásos technika. Ugyanakkor tisztában vagyok azzal, hogy a meleg eljárásnak is megvannak az előnyei és a különféle jó minőségű samponok, folyékony szappanok, mosószerek készítésénél nélkülözhetetlen technika. A motívációmat nagyban erősítette az a „crockpot”-nak nevezett sütő/főző edény, amit nemrégiben szereztünk be és a gázsütőmmel ellentétben be lehet állítani rajta a kívánt hőmérsékletet, ami a meleg eljárásnál –majd látni fogjuk – rendkívül fontos.  Persze tűzhelyen, lassú tűzön ún. duplafazekat is használnak sokan, ugyanolyan jó módszer, mint a (villany)sütős vagy a crockpot-os.

A MELEG ELJÁRÁSOS SZAPPANKÉSZÍTÉS ELŐNYEI
1.   A szappan nem igényel érlelési időt, gyakorlatilag azonnal használható. Ennek ellenére én mindenképpen javasolnék itt is egy kis pihentetést. Nem az elszappanosodás miatt, inkább hogy a felesleges víz elpárologhasson, így sokkal keményebb és tartósabb lesz a végeredmény.
2.   A túlzsírozásra szánt olajok sokkal inkább megtartják ápoló tulajdonságaikat, hiszen akkor adjuk hozzá a masszához, amikor az elszappanosodás már megtörtént.
3.   Sokkal kevesebb illóolaj is elég az illatosításhoz, mert „nem eszi meg” a lúg.
4.   Az igazi folyékony szappanok, mosószerek, samponok alapja a meleg eljárással készült szappanmassza, amit a célnak megfelelően higíthatunk és adalékolhatunk.
5.   Mivel ez egy vastagabb massza, bizonyos adalékanyagokat sokkal könnyebben tudunk egyenletesen eloszlatni benne.
6.   Nem kell aggódni a túlmelegedés és részleges gélesedés miatt.
7.   A meleg eljárásnál a kézmelegre hűlt szappanmassza ugyanolyan jól formázható, mint a gyurma. Ez a szappan formázásánál, díszítésénél nagyon kreatív lehetőségekre ad módot azoknak, akik szeretik az egyedi megoldásokat.
8.   Nem elhanyagolható előny, hogy sokkal könnyebb az eszközöket megtisztítani.

HÁTRÁNYOK:
1.   A meleg eljárással készült szappanok nem olyan „simák”, mint a hidegeljárással készültek. Sokkal rusztikusabb a megjelenésük, mivel a massza a formába öntésnél már sokkal vastagabb.
2.   Ugyanezen oknál fogva nehezebb kisebb formákat használni.
3.   A szappanmassza a főzésnél „megdagadhat” (ez nagyban függ afelhasznált olajoktól), így a főzés folyamatát végig figyelemmel kell kísérnünk. (2-3 óra)
4.   Nehézkesebb (de nem lehetetlen) tejet, gyümölcsöket, zöldségpépeket a masszához adni.
5.   A vastag textúrának köszönhetően a színezésre is jobban oda kell figyelni, különös tekintettel a különféle színekkel történő színezési technikákra.

10 DOLOG AMIT ÉRDEMES MÉG TUDNI A MELEG ELJÁRÁSRÓL
1.   A legfontossabbak egyike, hogy itt is lúggal dolgozunk, tehát a biztonsági szabályokat tartsuk be!!! Részletesen erről ITT lehet olvasni.
2.   A meleg eljárásnál a szükséges eszközök és alapanyagok megegyeznek a hidegeljárásnál használt eszközökkel. Erről részletes leírás ITT és ITT található.
3.   A meleg eljárásnál – minden ellenkező híreszteléssel szemben - a szappant nem főzzük, ahogyan a hagyományos szappanfőzésnél történik, hanem melegen tartjuk egészen addig, amíg a massza el nem éri a gélfázist.
4.   Válasszunk egy olyan receptet, ami a hidegeljárással készített szappannál már bevált. Így akár össze is tudjuk hasonlítani a különböző technikával készült szappanok tulajdonságait, hatását.
5.   SOHA ne töltsük meg a főzőedényünket a felénél többre, mert a melegítés során a szappanmassza megdagadhat és kifolyik az edényből.
6.   A masszát mindig előmelegített sütőbe rakjuk.
7.   A folyadék arányára fordítsunk megfelelő figyelmet és tartsuk 36-38%-on. Ha nem elég a folyadék, akkor az elszappanosodás nem a megfelelő módon fog lezajlani, és a végeredmény egy kemény, morzsálódó, töredező, nehezen vágható valami lesz. Ha úgy érezzük, hogy szükség lenne még egy kis folyadékra, az se legyen az eredeti mennyiség 10%-nál több.
8.   A massza akkor készült el, ha
9.   A szappankészítés közben tudunk mást is csinálni, de fontos, hogy rendszeresen ránézzünk, és 20-30 percenként meg is kell keverni.
10. Cukrot vagy bármilyen cukrot tartalmazó anyagot (méz, tej, bor, sör stb.) csak akkor használjunk, ha nem bánjuk, hogy a masszánk kissé megbarnul, mivel a cukor karamellizálódik.

FOLYT.KÖV.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése