2015. április 23., csütörtök

RÓZSAOLAJ (RÓZSA MACERÁTUM) KÉSZÍTÉSE LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

Akinek van kertje, vagy esetleg kert tulajdonos jó barátja, rokonsága, egyéb ismeretsége, az nagyon könnyen elkészítheti a macerátumok királynőjét a rózsaolajat.
A rózsából előállított illóolaj a világ legdrágább olajai közé tartozik. 3 tonna sziromból lehet 1 liter olajat kinyerni.
Azonban házilag készült krémekbe, masszázsolajokba, testápolókba, szappanokba való olajat otthon is tudunk készíteni. Ebben a rózsa macerátumban ugyanúgy megtalálhatóak azok a hatóanyagok, melyek regeneráló, frissítő, nyugtató, ránctalanító, öregedésgátló és bőrfrissítő hatással bírnak. De jó hatással van az egész idegrendszerünkre, oldja a feszültségeket és megnyugtat.
Illóolajat leginkább a „Rosa damascena” a DAMASZKUSZI RÓZSA, és a  „Rosa centifolia”, a SZÁZLEVELŰ RÓZSA, esetleg a „Rosa gallica”, PARLAGI RÓZSA nevű rózsafajtákból állítanak elő. Értelemszerűen a rózsa macerátum készítéséhez is elsősorban ezek a fajták előnyösek. De bármilyen más rózsából is természetesen elkészíthetjük. A legszebb, ha vörös rózsákat használunk, mert így az olajunk is átveszi részben a színét.
A rózsát korán reggel szedjük le, mert ilyenkor a legmagasabb az illóolaj tartalma.

MIRE LESZ SZÜKSÉGÜNK?
-          2-3 marék NEM PERMETEZETT rózsaszirom,
-          annyi olaj (kb. 1- 1 ½  csésze), amennyi teljesen elfedi a rózsaszirmokat,
-          1 kiforralt, fertőtlenített befőttesüveg.

ELKÉSZÍTÉS:
  1. Hajnalban óvatosan leszedjük  a rózsaszirmokat, úgy, hogy ne sérüljenek meg. Érdemes minél erősebb illatú rózsákat gyűjteni. Még egy fontos szabály esőben vagy esős napot követően ne szedjünk rózsát!
  2. Ha mindenképpen szükséges, akkor mossuk meg a szirmokat. Terítsük szét őket egy darab vásznon vagy tálcán és fonnyasszuk legalább 1 napig levegős, , meleg, de nem napsütötte helyen, úgy, hogy közben néhányszor megforgatjuk. (Minél kevesebb a szirmokban a folyadék, annál tartósabb lesz az olajos kivonatunk. Minden növényi kivonatnál ökölszabály, hogy a növénynek legalább a fele nedvességét el kell veszítenie!)
  3. Egy széles szájú befőttesüvegbe tesszük bele a megfonnyasztott szirmokat és leöntjük annyi olajjal, hogy az összes növényi rész le legyen fedve. Használhatunk mandula olajat, szezám olajat ( nem pirítottat), jojoba olajat. Olíva olajat vagy más erősebb illatú olajat ebben az esetben nem ajánlanék.
  4. Legalább 4 hétig érleljük napos helyen az olajat. Megoszlanak a vélemények arról, hogy lefedve vagy nem lefedve. Én a gézzel vagy sűrű vászonnal való lefedés híve vagyok. A még nedvességet tartalmazó növényeknél el kell tudnia párologni a még benne lévő víznek. Minden nap keverjük meg!
  5. Ha letelt a (legalább) 4 hét, következik a szűrés. Nagyon vigyázzunk, hogy ne maradjon növényi rész az olajban, mert hamar meg fog romlani! Legjobb, ha egy laza szövésű vászon darabon szűrjük át az olajat. A végén a szirmokat is alaposan „csavarjuk” ki!
  6. Lefedve, hűvös helyen tároljuk a kész rózsaolajat. A tartóssága megőrzésének érdekében adhatunk hozzá néhány csepp E-vitamint, vagy egy evőkanál búzacsíra olaja





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése